Un fost ofiter SRI, care are deja un dosar penal, a fost retinut in dosarul hartuirii procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi
Daniel Dragomir, un fost ofițer SRI, este persoana reținută de procurorii DIICOT în dosarul în care angajați ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzați de hărțuirea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
DIICOT a anunțat că l-a reținut pe Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.
Surse judiciare au declarat că Daniel Dragomir este locotentent-colonel în rezervă, care a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.
În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.
„În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii ‘Tornado’, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (‘scenarii’), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților).”, declară procurorii DIICOT.
Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.
„Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra.”, mai spun procurorii.
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și DGPMB — Serviciul Grupări Infracționale Violente.
Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Român de Informații.
Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă. (AGERPRES)
- Dragomir și soția au fost cercetați penal de către DNA
Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de către DNA în 2015, alături de soția sa, pentru trafic de influență și spălare a banilor, după ce l-ar fi ajutat pe milionarul libanez de origine franceză Rami Ghaziri, care controla Avicola Crevedia.
Totul ar fi început în februarie 2013, atunci când unul dintre partenerii săi de afaceri, Emile Kharrat, auditor financiar și cenzor la Avicola Crevedia, i-a spus pentru prima dată că societatea avea nevoie de protecție.
Până atunci, firma ar fi plătit unor „persoane influente” suma de 25.000 de euro/lună și 1% din TVA-ul rambursat. „Încerc să redau textual susținerile lui Kharrat Emile și, în esență, au fost: …Pentru a ne putea dezvolta afacerea în România în condiții normale, știind că, la urma urmelor, suntem cetățeni străini și că afacerea a devenit, între timp, una din cele mai mari din domeniu, nu vom putea continua în acest mod decât dacă vom avea protecție”, a povestit Ghaziri.
Era vorba de protecție la Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Garda Financiară. Prețul „protecției” ar fi fost stabilit la 400.000 de euro, dar, în final, s-ar fi plătit doar 374.000 de euro.
Pe 15 februarie 2013, Dragomir și-a dat demisia din SRI și a intrat în afaceri. Au urmat mai multe întâlniri, Ghaziri-Dragomir, în restaurante de lux, la hotel sau într-o vilă închiriată de Kharrat.
Afaceristul Rami Ghaziri a povestit, pe 20 noiembrie 2014, în declarația dată la DNA, cum fostul ofițer SRI l-ar fi învățat să se ferească de monitorizarea serviciilor secrete.
„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină… Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus ca apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni.”
Daniel Dragomir a fost acuzat că a primit de la Ghaziri 374.078 de euro în contul soacrei sale și 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa, în calitate de administrator al firmei Emar Investments Group.
Cheltuielile cu înființarea și dotarea societății ar fi fost făcute tot de Ghaziri, inclusiv un autoturism Porsche Cayenne.
Fostul ofițer SRI a negat vehement, la acea dată, acuzațiile procurorilor DNA.