Un crescator de pasari din Prahova anunta aparitia variolei aviare

0 1.114

Un crescator de pasari din Prahova anunta aparitia variolei aviare, un virus specific galinaceelor, care cauzează moartea.

Bărbatul are o crescătorie în comuna Puchenii Mari și a scris: „Bună ziua! Știu că avem foarte mulți crescători de curcani și găini în Comuna Puchenii Mari! De aceea vă aduc la cunoștință că a apărut Vărsatul (Difterovariola/Variola aviară) această boală poate să apară la găini, curci, bibilici și fazani! Boala produce pierderi importante prin mortalitate și scăderea producției de ouă!

Difterovariola este o boală de natură virală și se caracterizează prin apariția unor noduli pe creastă, bărbite, comisurile ciocului, pe pielea fetei interne a aripilor și chiar pe toată suprafața corpului.

Virusul din genul Avipoxvirus rezistă 2 – 6 ani la întuneric și în cruste, 14 zile la 38°C, 5 min la100°C, 15 luni la temperatura camerei. Este distrus rapid de soda caustică 1-2%.

Boala este întâlnită în special la tineretul galinaceelor (găini, curci, bibilici, porumbei). Palmipedele (rațele și gâștele) sunt refractare la boală, dar pot fi vectori (transportă virusul).

Aceste virusuri sunt foarte rezistente, astfel că, într-o gospodărie în care a evoluat variola, fără măsuri de dezinfecții riguroase, boala poate apărea ani în șir.

Principala sursă de infecție a bolii o reprezintă păsările bolnave din gospodărie sau sălbatice (ciori, vrăbii, porumbei sălbatici etc.) care răspândesc în jur virusul prin diferite secreții și excreții. În sezonul cald și țânțarii pot transmite virusul. Păsările hrănite necorespunzător, ținute în condiții neigienice, sunt cele mai afectate de boală.

Semne clinice

Virusul pătrunde în organismul păsării pe la nivelul pielii sau al mucoaselor iritate sau lezionate, iar după o perioadă de incubație de 3-10 zile apar semnele clinice ale bolii. Boala poate avea o formă acută, manifestată prin lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, imobilitate, respirație greoaie și diaree, care duc la moarte.

Boala este, în general, cronică, având trei forme de manifestare:

În forma cutanată apar noduli pe cap (creastă, bărbițe, pleoape) și gât, uneori generalizându-se pe tot corpul. Sunt cazuri în care acești noduli confluează, iar prin desprinderea lor lasă o zonă sângerândă.

Forma difteroidă se manifestată prin apariția nodulilor la nivelul mucoaselor bucală, nazală, sinusală, faringiană, trahee, esofag, ocular. Acești noduli se pot infecta cu o floră bacteriană bogată, ducând la apariția unor membrane de tip difteroid de culoare galbenă, bine fixate pe țesuturi.

Boala debutează printr-o rino-conjuctivită. Foarte periculoase sunt localizările laringiene, faringiene și esofagiene care duc la sufocări și dificultăți în hrănire.

Forma mixtă cu localizări pe mucoase și piele este cea mai des întâlnită.

Diagnosticul se pune ușor, pe baza semnelor clinice, lezionale în cazul formelor cu localizare cutanată. Boala este mai greu de diagnosticat în cazul formelor difteroide, confundându-se cu alte boli care au manifestări asemănătoare: avitaminoza A, laringo-traheită infecțioasă, micoplasmoză etc. În aceste cazuri este necesar un diagnostic de certitudine pus în laborator.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.