Tupeu cât avionul la TAROM: „Ajutorul aprobat de Comisia Europeană demonstrează traiectoria bună pe care se află compania”

0 257

Ajutorul de stat pentru TAROM, în valoare de maximum 95,26 milioane de euro, aprobat luni de Comisia Europeană, demonstrează traiectoria bună pe care se află compania, susțin cu ceva tupeu reprezentanţii operatorului aerian.

„Este un pas foarte important pentru TAROM, una dintre companiile fanion ale României, care va demara un amplu proces de redresare şi reorganizare, iar ajutorul pe care Comisia Europeană l-a aprobat demonstrează traiectoria bună pe care se află compania în acest moment”, au subliniat reprezentanţii TAROM, citaţi într-un comunicat remis AGERPRES.

Ajutorul financiar a fost aprobat de Comisia Europeană cu scopul de a restabili viabilitatea companiei pe termen lung, fără a afecta piaţa competiţională. Din valoarea acestuia, 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare aprobat de Comisie în februarie 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente), iar aproximativ 45,77 milioane de euro sunt o injecţie de capital.

Odată cu aprobarea ajutorului din partea Comisiei Europene, TAROM are undă verde pentru toate acţiunile incluse în planul de redresare şi organizare depus, care se afla deja în implementare. Obiectivele TAROM sunt de a-şi recăpăta profitabilitatea şi de a redeveni o companie aeriană de succes, aducând astfel foarte multe beneficii clienţilor pe care îi deserveşte, se menţionează în comunicat.

Planul de redresare vizează patru mari piloni de acţiune: înnoirea flotei de aeronave; creşterea eficienţei comerciale prin optimizarea rutelor de zbor şi adaptarea politicilor comerciale; creşterea eficienţei organizaţionale, prin reorganizarea proceselor, reconfigurarea activităţilor de mentenanţă a aeronavelor, digitalizarea companiei şi restructurarea funcţiilor suport. Astfel, serviciile furnizate se vor moderniza şi vor avea o abordare centrată pe client, concentrându-se pe obţinerea de venituri suplimentare durabile; optimizarea costurilor, prin îmbunătăţirea utilizării resurselor.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România. În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave”, a declarat vicepreşedintele executiv al CE, Margrethe Vestager, în comunicat.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor.

Ulterior, în luna iulie 2021, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM ar fi în concordanţă cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigaţiei aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de iniţiere a procedurii.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

De asemenea, măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultăţile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite şi prin reducerea costurilor.

CUM A MURIT PROFITUL LA TAROM, DE 17 ANI !

Ultimul an în care TAROM a încheiat pe plus a fost 2007. Ce vremuri!

De atunci, cifrele arată o pierdere continuă a companiei.

Culmea, Tarom a ieșit pe zero în plină pandemie (2021), tocmai pentru că nu mai opera prea multe curse!

Cu așa listă negativă, cei de la Tarom vorbesc despre traiectoria bună pe care se află. Pe bune?

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.