Tensiuni militare: Statul rus poate fi declarat agresor, in conceptia NATO, daca loveste cibernetic

0 220

cybersecurity infrastructure electronic warStatele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt în curs de elaborare a unei definiţii a stării de război cibernetic pentru a avea la dispoziţie mijloacele de răspuns militar la un eventual atac informatic al Rusiei împotriva infrastructurilor lor, a declarat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate în Europa, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, transmite AFP.

Statele membre NATO „lucrează în prezent la o definiţie a ceea ce ar putea declanşa Articolul 5′ al Tratatului fondator al Alianţei, care garantează răspunsul comun al tuturor membrilor organizaţiei la un atac asupra oricăruia dintre ei”, a declarat, joi, generalul Curtis Scaparrotti, în cadrul unei comisii a Senatului american.

Potrivit lui Scaparotti, activităţile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân „sub nivelul de conflict”, iar Moscova operează în general în mod „ambiguu, ceea ce riscă să facă dificilă luarea unei decizii”.

„Aş afirma însă că ţările NATO sunt conştiente de acest lucru şi lucrează în consecinţă”, a adăugat responsabilul.

„Am văzut discuţiile şi cred că (statele) se pot pune de acord asupra a ceea ce ar fi un atac încadrabil în articolul 5”, a indicat Scaparotti, întrebat de un senator dacă ţările europene nu riscă să fie divizate pe acest subiect.

Dacă statele NATO vor reuşi să se pună de acord asupra unei definiţii, „vom putea avea o mare agilitate, o mai mare flexibilitate în ce priveşte răspunsul de adus”, a subliniat generalul Scaparrotti.

Ieri, hackerii ruşi ar fi accesat reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice din Statele Unite, scrie Washington Post, care citează oficiali americani.

Vizată a fost o companie din statul Vermont, care ar fi găsit în sistemul său un virus asociat cu operaţiunea rusească de hacking, numită Grizzly Steppe. Rusia a mai fost acuzată că, în 2015, a lansat un atac asupra rețelei electrice a capitalei Ucrainei, Kiev.

John McCain, senator american: „Trebuie făcute mai multe. Încă avem multe variante la dispoziţie pentru a răspunde la un atac rusesc. Când ataci o ţară este un gest de război, aşa că trebuie să ne asigurăm că vor plăti preţul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.