Țări membre NATO, inclusiv România, au înființat un fond de 1 miliard de euro pentru tehnologii avansate

0 235

Țări membre NATO, inclusiv România, au înființat un fond de 1 miliard de euro pentru tehnologii avansate, anunță mai multe agenții străine de presă.

Miniştrii apărării din 17 state NATO, printre care şi România, au convenit să înfiinţeze un fond care să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii până în iunie anul viitor.

În valoare de cel puţin un miliard de euro, Fondul pentru inovaţie va fi investit în tehnologii cu utilizare dublă, care au o aplicare potenţială pentru apărare şi securitate.

„Împreună ne vom ţine oamenii în siguranţă într-o lume în rapidă schimbare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg după o reuniune ministerială de două zile de la Bruxelles.

Un exemplu de astfel de tehnologii este propulsia hipersonică (de cel puțin 5 ori mai mare decât viteza sunetului), care este dezvoltată şi de China şi Rusia.

Altele sunt aparate de zbor autonome şi alte sisteme robotice, notează dpa.

Noul fond „va asigura că aliaţii nu ratează ultimele tehnologii şi capabilităţi care vor fi critice pentru securitatea noastră”, a mai spus Stoltenberg la conferinţa de presă.

Acordul a fost semnat de miniştrii de externe din Belgia, Republica Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Regatul Unit, notează Xinhua.

Stoltenberg a anunţat de asemenea crearea DIANA, un Accelerator pentru inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.