Sindicaliști de la fabrica Audi, din Belgia, după ce conducerea a anunțat că ar putea fi trimiși în șomaj: „Ceea ce se face în Europa este contrariul a ceea ce ar trebui să se facă”
Mii de persoane au defilat luni, la Bruxelles, în semn de susţinere a salariaţilor unei fabrici Audi ameninţate cu închiderea, în Belgia, şi pentru a cere Uniunii Europene (UE) investiţii în sectorul industrial, relatează AFP.
Fabrica din Forest, o municipalitate situată în partea de sud-vest a Regiunii Bruxelles, are aproximativ 3.000 de angajaţi și produce un SUV electric de lux: Q8 e-tron.
Conducerea susține că vehiculul are cereri tot mai puține și invocă „costuri de producţie mari”, motiv pentru care ia în calcul posibilitatea de a închide unitatea în 2025.
Luni dimineaţa, o coloană de mii de muncitori – 5.500 potrivit poliţiei, ”peste 10.000” potrivit organizatorilor – a vrut să-i interpeleze pe liderii UE cu privire la necesitatea unor investiţii masive în vederea ”protejării locurilor de muncă industriale”.
Protestul a fost condus de angajaţii Audi, 90% dintre ei fiind în pericol să-şi piardă locurile de muncă anul viitor.
„Suntem supăraţi. Nu este normal ce se întâmplă. Guvernul trebuie să se trezească şi să ia măsuri”, a afirmat Aaron Focon, care poartă un tricou în care îşi exprimă sprijinul pentru tatăl său, care lucrează la uzina Audi de 34 de ani şi acum se confruntă cu perspectiva pierderii locului de muncă.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un Regulament privind industria „zero net”, menit să sprijine decarbonizarea sectoarelor cu cele mai ridicate emisii şi menţinerea activităţii firmelor industriale în Europa. Încă nu se ştie dacă va exista şi un sprijin financiar semnificativ.
De asemenea, CE intenţionează să impună taxe vamale suplimentare vehiculelor electrice produse în China, după ce o investigaţie a arătat că acestea beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat iar producătorii auto inundă Europa cu producţia în exces.
”Ceea ce se face în Europa este contrariul a ceea ce ar trebui să se facă. Vorbim despre austeritate, deşi ar trebui să investim miliarde şi miliarde în industrie”, declară AFP preşedintele FGTB (socialist), Thierry Bodson. ”Ştim că în ţările europene trebuie să existe un soclu de 25% al activităţii industriale în jurul căruia se construieşte activitatea economică. În Belgia nu avem nici măcar 20%”, a adăugat el.
În mijlocul unor petarde şi fumigene, manifestanţii agitau pancarte prin care denunţau desfiinţarea unor locuri de muncă – în cascadă – şi salariaţi prinşi ”în capcană” în industrie sau distribuţie.
”Vieţile noastre nu sunt linii de producţie”, scria pe un carton ținut de un salariat de la departamentul de baterii al Audi Bruxelles. ”În câteva săptămâni ne vom întoarce în şomaj, fără bani şi fără perspective de viitor. Să fiu nevoit să mă formez din nou, la 37 de ani, va fi complicat”, a declarat el, preferând să nu-şi spună numele.
Ziarul de Ploiești