Senatorul Volosevici vrea TVA de 9% la furnizarea energiei termice si la alte produse folosite la incalzire

0 173

Senatorul ploieștean Andrei Volosevici a publicat, pe pagina de facebook, motivul pentru care a depus un amendament, prin care solicită TVA de 9% la tot ce înseamnă sursă de încălzire pentru populație.

IATĂ POSTAREA

„Astazi vă pun la dispoziție motivarea amendamentelor pe care le-am depus la proiectul de lege privind Codul Fiscal – COTĂ REDUSĂ LA TVA, de numai 9%, pentru furnizarea energiei termice către populație prin sistem centralizat, precum și pentru livrarea de lemne de foc, cărbuni și combustibili petrolieri, gaze și energie electrică pentru încălzirea locuinței, inclusiv prin centrale de apartament.

Bugetele familiilor /persoanelor sunt din ce in ce mai afectate de cheltuielile mari pentru încălzirea locuințelor. Astfel, se înregistrează un număr important de situații de întârzieri și chiar imposibilități de plată, de deconectări sau debranșări. În plus, plata sumelor mari datorate pentru încălzire face ca, într-un număr și mai mare de cazuri, să nu mai poată fi acoperite corespunzător celelalte cheltuieli pentru asigurarea unui trai decent.

Raportul de țară al României pentru 2015 (document al serviciilor Comisiei Europene) arată că, în medie, în gospodăriile românești o treime din cheltuielile totale pentru consum este alocată locuinței.

Pentru 20% din gospodăriile care sunt proprietare ale locuințelor, costurile legate de locuință reprezintă peste 40% din venitul disponibil. Acest procent este însă de două ori mai mare decât media europeană.

În acest context general, costul încălzirii locuințelor devine din ce în ce mai împovărător pentru din ce în ce mai mulți oameni, chiar și în condițiile subvenției/ajutorului pentru încălzire, situația fiind de notorietate. Conform Institutului Național de Statistică, în România populația inactivă cu vârsta de cel puțin 15 ani depășea 11 milioane de persoane, adăugându-se și peste 600 mii de șomeri.

Directiva 2006/112/CE a Consiliului Uniunii Europene din 28 noiembrie 2006, privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, dă dreptul statelor membre să aplice o cotă redusă pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Bazele de date publice dezvăluie că se aplică cote reduse de TVA pentru încălzire în țări precum Franța (10%), Grecia (13%), Irlanda (13,5%), Italia (10%), Letonia (12%), Luxemburg (6%), UK (5%) sau Ungaria (5%).
Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru furnizarea energiei termice prin sistem centralizat ar reprezenta un real ajutor pentru toate aceste persoane și familiile lor.
De asemenea, aplicarea unei cote reduse de TVA la livrarea de lemne de foc, cărbuni și combustibili petrolieri, gaze și energie electrică pentru încălzirea locuinței, inclusiv prin centrale de apartament, ar reprezenta un real ajutor și pentru toate acele persoane / familii ale căror locuințe nu sunt racordate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.