Senator George Marussi: “Am reușit să-mi îndeplinesc obiectivele asumate în 2016, să arăt că se poate face politica decentă”

0 81

Senator George Marussi: “Am reușit să-mi îndeplinesc obiectivele asumate în 2016, să arăt că se poate face politica decentă”. Vezi ce spune parlametarul USR.

Domnule senator, cât de mulțumită este Alianța USR+PLUS Prahova pentru rezultatele obținute la alegerile locale din acest an?
Având în vedere că acum 4 ani erau prea puțini cei care știau ceva despre USR, că acestea sunt primele alegeri locale la care USR participă la nivel național alături de PLUS, având în vedere că Alianța USR PLUS a câștigat primării reprezentative: București, Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău și multe alte primării mai mici, că avem 1700 de consilieri, viceprimari și vicepreședinți de Consilii Județene, eu consider că este un rezultat foarte bun.
– Le mulțumim celor care au avut încredere și ne-au votat, acum începe munca grea, trebuie să onorăm votul și încrederea acordate, să ne îndeplinim promisiunile și să nu dezamăgim.
Este foarte important să menționam că, în cazul alegerilor în 2 tururi de scrutin, tabloul general ar arata complet diferit și mult mai multe primării ar fi fost acum în portofoliul USR-PLUS, iar Constanța este numai un exemplu.

Ați trecut de la nivelul în care observați ce fac alte partide și doar criticați, în zona unde trebuie să demonstrați că vă pricepeți să administrați localități. Ba chiar veți avea un cuvânt greu de spus în Consiliul Județean Prahova. Credeți că sunteți pregătiți?
– Bineînțeles ca avem multe de învățat despre administrația locala, dar avem oameni pregătiți care au realizări profesionale reale, nu doar activism politic, care vor învăța repede și vor demonstra că participarea directă a USR-PLUS în administrația locală va fi un mare plus.
Dar mai presus de pregătirea reprezentanților USR-PLUS sunt principiile aduse de această alianță în Consiliul Județean: integritate, onestitate și responsabilitate, fără persoane în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, fără persoane condamnate penal.

Se pare că formațiunile de dreapta au ajuns să domine viața politică a județului. Sperați să fie la fel și la alegerile parlamentare?
– Deși este o mare diferență între alegerile locale și cele parlamentare, eu sper că societatea românească a realizat diferența între demagogia și populismul partidelor tradiționale și soluțiile realiste care pot promova societatea.
Democrația se bazează pe două ingrediente, candidații și electoratul, iar rezultatul final depinde în egală măsură de ambii parteneri. Chiar dacă nu ne place această realitate, partidele și politicienii reprezintă oglinda implicării societății și alegerile făcute de cetățeni, inclusiv de a nu merge la vot.

– Înțeleg că vă doriți să candidați pentru încă un mandat de senator de Prahova. Care ar fi motivul?
– În acest mandat am reușit să-mi îndeplinesc obiectivele asumate în 2016, să arăt că se poate face politica decentă, fără interese personale și să sprijin dezvoltarea partidului pe principii diferite de ce am văzut până în 2016. Am fost activ în parlament, comisii și în filială, am sprijinit inițiativele grupurilor parlamentare USR și am inițiat câteva proiecte specifice, despre care am mai vorbit.
Pentru un mandat următor mi-am propus promovarea și sprijinirea programelor de guvernare USR-PLUS, sprijinirea inițiativelor legislative prioritare și activarea în aceleași comisii parlamentare, Energie și Agricultură, domenii foarte importante și unde sunt foarte multe de făcut. De asemenea, sprijinirea aleșilor locali este o prioritate pentru toata organizația.

– În calitate de politician care are deja experiența unui mandat de parlamentar, ce legi credeți că au nevoie să fie urgent schimbate sau modificate?
– Aici pot vorbi de doua categorii de legi: priorități generale și priorități specifice comisiilor în care activez.
* Prioritățile generale sunt: Legile electorale, simplificarea si clarificarea Codului Fiscal, modificarea Codului Silvic și reducerea poluării.
* Priorități pentru domeniul energetic sunt legile de reglementare a modului de exploatare a resurselor minerale in favoarea Statului Român, legile de promovare a surselor de energie alternativă mai puțin poluante, Legea de funcționare a ANRE.
* Prioritățile pentru agricultură sunt implementarea Registrului Agricol electronic, Legea arendei, Legea de reglementare a vânzării terenurilor agricole, asigurarea consultanței fermierilor.

Dacă se va realiza o mare alianță între partidele de dreapta, după alegerile parlamentare, care credeți că trebuie să fie primele trei priorități, indiferent că vorbim de politică, economie, probleme sociale etc?
– Răspunsul meu este simplu:
Reforma constituțională – prin care trebuie să se asigure reducerea numărului de parlamentari, renunțarea la imunitate parlamentară, limitarea numărului de mandate, schimbarea modului de numire pentru Avocatul Poporului și Curtea Constituțională
Reforma electorală – prin care să se revină la alegerile în 2 tururi, reprezentarea corectă a românilor din diaspora, votul electronic, fără penali în funcții publice.
Reforma administrativă – prin care să se asigure depolitizarea entităților publice bugetare și promovarea competențelor reale și a performanței la ocuparea funcțiilor, iar lipsa performanței să fie penalizată.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.