Scandal la Valeni: Primarul – acuzat de abuz in serviciu, un investitor risca si 600 de oameni pot pierde locurile de munca

3 198

Pietta Glass muncitoriPolitica pare să facă și să desfacă totul în România. Dar când o adversitate politică se transformă într-un scandal monstru, cu acuze de ambele părți, cu plângeri penale și procese civile, nu putem decât să spunem că s-a cam sărit calul.

Din păcate, ca de obicei, niște nevinovați riscă să deconteze nota de plată.

 • Pietta Glass, transformat din investitor strategic în… inamic de clasă

Scandalul e relativ simplu, dar urmările sunt cât se poate de serioase și grave.

Și totul a pornit de la o ceartă între doi oameni importanți pentru oraș: primarul Florin Constantin și omul de afaceri italian, Alessandro Pietta. Primul e de la PSD, cel de-al doilea reprezintă PNL.

Pietta Glass 2

SC Pietta Glass Working e cea mai importantă investiție din cadrul SC Prahova Industrial Parc SA de la Vălenii de Munte. E o afacere care dă de muncă la 600 de oameni de pe Valea Teleajenului. Și care varsă taxe și impozite la bugetul local.

În 2013, spre finalul anului, societatea lui Alessandro Pietta a cerut să cumpere halele în care investise o mulțime de bani. Fără o explicație plauzibilă, doar cu gândul să scoată în continuare bani din chirie, Consiliul de Administrație de la parcul industrial – dominat de reprezentanți PSD – a decis că răspunsul este NU.

Sigur că investitorul italian s-a supărat, mai ales că reclama lipsa de investiții în clădiri din partea proprietarului. Din acest moment, între cele două părți, între care s-a băgat ulterior și Primăria Vălenii de Munte (care este acționarul unic al parcului, prin Consiliul Local), nu a mai fost cale de împăcare.

În martie 2014, Alessandro Pietta mai face o încercare și anunță că vrea să închirieze încă o hală, abia eliberată după ce o firmă controlată de Florin Anghel, fostul președinte al CJ Prahova, a plecat de acolo.

Cu chiu, cu vai, conducerea SC Prahova Industrial Parc SA este de acord să ofere SC Pietta Glass Working această hală.

Aici, însă, se rupe filmul.

 • Cine spune adevărul și cine minte?

Conducerea parcului industrial de la Văleni, prin directorul general Ana Dulce, declară că hala C58 s-a închiriat firmei lui Alessandro Pietta în vara lui 2014.

Și că, înainte, a oferit un contract cadru tipic, folosit pentru toate firmele care sunt cu chirie în interiorul SC Prahova Industrial Parc SA.

Acel act, susține dna Dulce, conținea și dreptul de superficie, care permite chiriașului să construiască peste un teren care nu îi aparține. Numai că paragraful respectiv (foto la finalul știrii) a dispărut din contract. Motivul pare cam ciudat.

Ana Dulce“Directorul firmei Pietta Glass, dl. Bunea, care a venit la mine în birou, a spus că nu au nevoie de acest drept de superficie și că se ocupă avocații. Noi l-am avertizat, pentru că scoseseră vreo 10 articole. Acesta este motivul pentru care dreptul de superficie nu a mai apărut în contract.”, a spus directorul parcului industrial, Ana Dulce.

Investitorul italian are, însă, o altă variantă. Una pentru care îl acuză pe primarul Florin Constantin de încălcarea legii.

Alessandro Pietta “Cât de proști ar fi trebuit să fie avocații mei, ca să renunțe la un drept esențial, precum cel de superficie? Normal că nu au făcut-o de bunăvoie. Draftul de contract, pe care ni l-a dat conducerea parcului industrial, a ajuns la Primăria Vălenii de Munte. De acolo s-a întors cu dreptul de superficie tăiat. Am dovezi. De aceea i-am și făcut o plângere penală primarului Florin Constantin, pe care îl acuz de abuz în serviciu.”, a precizat Alessandro Pietta.

Directorul general al parcului industrial spune că Pietta Glass Working a construit fără să dețină certificat de urbanism și autorizație de construcție de la primărie.

“Pentru că nu a obținut dreptul de superficie, dl. Pietta ne-a amenințat că nu mai plătește chiria și nici nu mai investește. Nu avem nimic cu el, dar e greu să lucrezi așa. În februarie 2015, când a cerut dreptul de superficie, nu mai puteam să i-l dăm, pentru că deja construise fără să aibă acest drept. Riscam noi să intrăm în probleme, așa că i-am făcut o plângere penală.”, a adăugat Ana Dulce.

În replică, investitorul italian susține că a cerut dreptul de a construi pe terenul halei închiriate, imediat după semnarea contractului de închiriere. Mai precis, din septembrie 2014 și până în februarie 2015, când – sătul să tot aștepte un răspuns favorabil – Pietta a decis pe propria răspundere să ridice o anexă.

 • Pierde firma Pietta Glass, dar pierde și orașul Vălenii de Munte

Directorul general al parcului industrial, Ana Dulce, susține că Pietta Glass Working a construit ilegal și că în timpul lucrărilor a afectat rețeaua electrică subterană și rețeaua de canalizare. De asemenea, îl acuză că s-a legat ilegal la rețeaua de canalizare, motiv pentru care a creat probleme de mediu.

Drept urmare, firma italiană a fost dată în judecată.

Iar acum, printr-un proces civil, SC Prahova Industrial Parc SA solicită, nici mai mult, nici mai puțin, decât “obligarea părții pârâte la aducerea imobilului la stadiul inițial, respectiv a halelor nr. C58 și nr. C19, proprietatea subscrisei”.

proces civil SC Prahova Industrial Parc SA - SC Pietta Glass Working

Problema este că, din această solicitare,  rezultă faptul că cele două hale închiriate de SC Pietta Glass Working trebuie aduse la stadiul în care erau inițial. Dar care era acesta? Niște ziduri găurite, cu podele de ciment sparte, fără toate geamurile, fără lumină, fără uși? Dacă da, atunci pare să fie o aberație, pentru că halele modernizate de firma italiană (vezi foto mai jos) aparțin chiar parcului industrial… în calitate de proprietar.

Pietta Glass - hala C58 inainte si dupa modernizare exterior Pietta Glass - hala C58 inainte si dupa modernizare

Procesul civil nu are încă un prim termen, pentru că firmei italiene i s-a cerut să aducă o întâmpinare la cererea parcului industrial.

În plus, dacă lucrurile merg prost, va avea de pierdut nu doar SC Pietta Glass Working, dar și SC Prahova Industrial Parc SA, iar într-un final chiar Vălenii de Munte.

Investitorul este pregătit să plece, lucru care va genera pierderea celor 600 locuri de muncă, a banilor de chirie plătiți de firma italiană și a taxelor și impozitelor care ajungeau la bugetul orașului.

La Băicoi, autoritățile locale îl așteaptă cu brațele deschise pe Alessandro Pietta, care deja a achiziționat acolo 20.000 mp. Pentru că știu că va genera prosperitate pentru localnici și oraș.

 • Unde au ajuns toate plângerile penale

Pentru că părțile implicate în acest scandal au trecut de granița amabilităților, singura soluție a fost să se acuze reciproc.

Alessandro Pietta s-a ales cu trei plângeri penale, dintre care una deja a fost clasată.

La rândul său, acesta le-a făcut plângeri penale primarului Florin Constantin, celor din Direcția de Urbanism, membrilor CA și AGA de la parcul industrial, ca și conducerii acestei societăți de stat.

Toate dosarele au fost preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care verifică sesizările, încercând să deslușească adevărul.

De asemenea, Primăria Vălenii de Munte a dat în judecată SC Pietta Glass Working, solicitând demolarea anexei ridicată fără acte.

Din păcate, nu prea există cale de împăcare. Rămâne de văzut, acum, ce vor spune procurorii și magistrații.

Și uite așa politica strică totul…

CITEȘTE ȘI: Magazinul Gucci din Milano va avea un geam de prezentare fabricat in Prahova, la Valenii de Munte

VEZI PARAGRAFUL DISPĂRUT DIN CONTRACTUL DE CHIRIE (FOTO) paragraful disparut din contractul cadru

3 Comentarii
 1. un ale(r)gator says

  Dupa alegeri va pupati.Sictir.

 2. nu e chiar asa says

  “…va genera prosperitate pentru localnici.”
  Va genera un drac. Nici sclavi pe plantatie nu pot fi numiti angajatii de la Pietta. Macar alora li se asigura cazarea si masa. Asta ii alearga ca pe hotii de cai pe salariul minim. Ore suplimentare neplatite, bonuri de masa date doar la ciripitori si camere video de nu te poti scarpina in dos. Marele patron s-a scandalizat odata pentru ca o femeie care stergea geamurile manca un covrig. Trebuia sa astepte pauza de masa de 15 minute pentru asta. Am lucrat acolo si stiu ce spun.
  Bine, nici cu mafiotul de Bebe Moaca ( porecla primarului din Valenii de Munte) nu mi-e rusine. Doi mafioti amandoi.
  De fapt primarul e nasul de botez al unui copil al italianului. Deci caz clasic de cearta in La famiglia. Doi ordinari.

 3. Eu says

  Doi mafioți! Banii i-a despărțit ! Pana acum Pietta a sponsorizat alegerile primarului Moaca, iar Moaca nu i-a răspuns cum se aștepta. Si nu e vorba doar de parcul industrial, e vb si de restaurante… E hoție mare! Iar Pietta nu da doi bani pe romani. Sa plece ,dar sa-l ia si pe Moaca cu el !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.