România, printre ţările amenințate serios de declinul demografic

0 300

România, printre ţările amenințate serios de declinul demografic. Conform datelor statistice, pierdem un milion de locuitori la fiecare 10 ani.

Europarlamentarul Corina Creţu (Pro România) a declarat, luni, că datele furnizate de Comisia Europeană şi Institutul Naţional de Statistică arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic efectele declinului demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate, pierzând la fiecare 10 ani un milion de locuitori.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, populația ţării noastre va scădea, după anul 2050, la sub 16 milioane de locuitori, dacă trendurile actuale privind evoluțiile demografice nu sunt inversate.

„Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate – în condiţiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori. Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate. Reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia. Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii – cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia”, a afirmat Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Parlamentarul european a făcut referire şi la datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, care relevă o situaţie demografică îngrijorătoare pentru România, în sensul că numărul persoanelor decedate în luna decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuţilor.

„Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane. Totodată, România a atins un nou record negativ la natalitate – în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani”, a arătat Corina Creţu.

Europarlamentarul a mai arătat că, pe lângă situaţia demografică îngrijorătoare, mai mult de 50% dintre copiii din România doresc să emigreze, iar aproximativ 30% îşi propun să-şi continue studiile în străinătate, pentru a beneficia de oportunităţi şi condiţii de viaţă mai bune.

Acest lucru se va reflecta negativ și în sistemul de pensii, deoarece nu vor mai fi suficiente persoane active care să îl susțină prin cotizații.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.