Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI

0 232

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat luni că Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) din care face parte, relatează Radio Chişinău, Deschide.md şi Noi.md.

„Am luat decizia de a iniţia procesul de denunţare de către Republica Moldova a acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI”, a declarat preşedintele legislativului moldovean, Igor Grosu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, nu a ferit ţara de embargouri economice şi şantaj energetic”, a subliniat Igor Grosu.

El a mai spus că prezenţa în CSI nu a apărat ţările membre de atacuri militare, război şi ocupare ilegală a teritoriilor suverane. „După ce o ţară fondatoare a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi comunitate”, a declarat Igor Grosu.

Preşedintele parlamentului de la Chişinău a mai subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este „un prim pas”, iar autorităţile „evaluează acum următorii paşi”.

CSI a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente de către preşedinţii Republicii Belarus, Federaţiei Ruse şi Ucrainei. R.Moldova a aderat la acest organism în 1994.

Grosu a afirmat că decizia ca Republica Moldova să se retragă din Adunarea Interparlamentară a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare (pro-european) şi cu preşedintele Maia Sandu, notează Noi.md.

Ziarul de Ploiești

FOTO: Radio Odorhei

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.