Prim-vicepresedintele PNL, Iulian Dumitrescu, arata hibele economiei

0 331

Prim-vicepresedintele PNL, Iulian Dumitrescu, arata hibele economiei. Senatorul punctează foarte bine pe două categorii principale: modificările legislative dese, care duc la impredictibilitate, și plecarea forței de muncă bine calificată.

Liderul PNL Prahova a abordat mai multe teme care frustează oamenii de afaceri și creează un mediu instabil:

1. „Într-o economie sănătoasă, dezvoltarea este dată de multe ori de simplitate și de reguli clare. Principala grijă a antreprenorilor trebuie să fie regulile pieței, nu ale statului. Reglementările sunt bune atât timp cât nu îngrădesc libera inițiativă, sunt clare și oferă șanse egale tuturor. Din păcate, în România s-a ajuns să avem multe norme și legi care se bat cap în cap. De multe ori, reglementările, normele interne sau chiar legile se modifică atât de des încât nu mai pot fi urmărite de nimeni. Oamenii de afaceri trebuie să producă bani și plus valoare, nu trebuie să fie juriști. De aceea, trebuie să punem cap la cap toate aceste norme, legi și reguli interne pentru ca ele să nu mai fie contradictorii sau suprapuse. Trebuie să punem ordine în haosul legislativ! Acestea trebuie să devină priorități ale PNL!”

2. „Politica eronată din ultimii ani privind educația, și în special educația profesională, desființarea în urmă cu câțiva ani de către PSD a școlilor și liceelor profesionale și exodul de neimaginat al forței de muncă calificate către salarii și condiții de trai mai bune în Europa de Vest au lăsat România descoperită pentru viitor.
În România, când vorbim despre dezvoltarea afacerilor, s-a ajuns de multe ori ca nu capitalul să fie problema, ci forța de muncă. De la un atelier de tâmplărie, de la un restaurant sau un hotel, până la o fabrică de componente sau șantier, nu cred că vom întâlni un patron care să nu se fi confruntat cu această problemă.
Criza forței de muncă este resimțită din plin de mediul de afaceri din România. Vreau ca PNL să devină partidul care face din rezolvarea problemelor de pe piața muncii prioritatea sa numărul unu. Doar cu forță de muncă bine calificată și competitivă vom putea asigura creșterea economică sănătoasă a României!”

3. „Statul trebuie să creeze condiții favorabile dezvoltării mediului de afaceri din România, iar instituțiile de control de la nivel central și local trebuie să îi ajute pe întreprinzători, nu să îi încurce.Trăim de ani buni într-o logică eronată. Aceea a statului care vânează mediul de afaceri. Aceea a instituțiilor statului care lucrează pe bază de normă de amenzi. Aceea a controlului care, dacă vrea, sigur îți găsește ceva. Trebuie să schimbăm total această perspectivă. Instituțiile statului trebuie să sprijine afacerile, nu să le distrugă. Orice firmă închisă înseamnă mai puțini bani la buget, mai puține locuri de muncă. Statul trebuie să încurajeze întreprinderile mici și mijlocii sau pe marii producători să producă plus valoare, să exporte și să aducă bani în țară. Mediul de afaceri are nevoie de măsuri de prevenție, de consiliere pentru respectarea tuturor normelor în vigoare, de un dialog real cu instituțiile statului și, sub nici o formă, de presiune. Toate acestea trebuie să devină priorități legislative pentru PNL în vederea sprijinirii mediului de afaceri.”

4. „Fiecare instituție a statului român își creează propriile mecanisme de „siguranță” birocratică, fără a ține cont vreo secundă de efectele lor cumulate. Fiecare instituție cere acte pe care statul le are deja, doar pentru a se acoperi sau pentru a răspunde unei cerințe legislative. Nimeni nu ține cont de totalul actelor necesare sau de timpul pierdut la ghișee sau cozi. În plus, toate aceste lucruri costă bani. Bani mulți, plătiți de fiecare român în parte, angajator sau angajat, producător sau prestator de servicii. Iar cei mai afectați sunt chiar oamenii de afaceri români, mulți dintre ei proprietari de întreprinderi mici și mijlocii, care nu au în spate o armată de consultanți sau contabili și care își rezolvă singuri toate aceste probleme. Ei nu pot munci în timpul petrecut la ghișee. În loc să investească timp pentru dezvoltarea afacerilor, aceștia își consumă mare parte din energie pentru a răspunde cerințelor birocratice ale statului român.”

Ziarul de Ploiesti

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.