Preşedintele CJ Constanța, Mihai Lupu, acuzat că a luat ca mită „plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”

0 464

Preşedintele CJ Constanța, Mihai Lupu, acuzat că a luat ca mită „plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”. DNA nu a putut cuantifica prejudiciul.

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

  • LUPU MIHAI, președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
  • CHELARIU ERMIL, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

          – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

          – luare de mită,

  • CONSTANTIN PETRICĂ ADRIAN, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
  • ROȘU ADRIAN, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

          – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

          – luare de mită.

 În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.

Pentru “ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.

Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

CE SPUNE ACUZATUL

„Am dat curs, astăzi, solicitării DNA Constanţa, în legătură cu ancheta efectuată în cazul domnului Ermil Chelariu, Director în cadrul Direcţiei Generale Administrarea Domeniului Public şi Privat – Autoritatea Judeţeană de Transport. Cu intenţia de a sprijini investigaţiile în curs, am răspuns la toate întrebările procurorilor în legătură cu speţa în cauză. Am mai spus şi o repet. Nimeni nu este mai presus de lege. Nu voi tolera nicio formă de abuz, de favorizare, aranjament sau atribuire incorectă a contractelor. Reafirm angajamentul meu ferm faţă de transparenţă, responsabilitate şi atribuire corectă a contractelor. Constănţenii trebuie să ştie în permanenţă ce se întâmplă cu banii lor. Subliniez, de asemenea, importanţa cooperării între instituţiile statului pentru asigurarea eficienţei sistemului judiciar”, a transmis Lupu, printr-un comunicat de presă.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.