Prahova: Descoperire arheologica uluitoare facuta de un satean din comuna Dumbravesti

0 233

La o zi după Sărbătorile Pascale, în timpul săpării unui șanț de scurgere a apei, prahoveanul Vasile Grigore Ion a descoperit în curtea casei sale, aflată în satul Mălăieștii de Jos (comuna Dumbrăvești, lângă orașul Plopeni), o cană din bronz în care se găseau monede și alte piese din metal.

Urmare a respectării prevederilor legale în vigoare, artefactele descoperite au fost preluate în patrimoniul mobil de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în grija și expertizarea arheologilor prahoveni.

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 monede din argint ce jalonează cronologic prin epoca romană, aproape 200 de ani, de la împăratul Vespasian (69-79 d. Hr.) până la Valerianus (253-259 d. Hr.), adică din ultima treime a secolului I d.Hr. până spre anul 260 d. Hr.

Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brățări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea atașate trei monede, dar și două lingouri din același metal.

Tezaurul pare să fi aparținut unui meșter bijutier itinerant și a fost ascuns, probabil temporar, undeva la sfârșitul secolului al III-lea în vremurile tulburi ale părăsirii Daciei romane și pătrunderii, în valuri, a populațiilor migratoare.

Comoara descoperită, de o excepțională valoare istorică și arheologică, reprezintă încă o dovadă incontestabilă a înfloritoarei civilizații de pe actualele meleaguri prahovene.

Miercuri, 29 aprilie 2015, de la ora 11.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești avea loc vernisajul expoziției temporare ”Comori antice redescoperite: Tezaurul de epocă romană de la Mălăieștii de Jos – județul Prahova”.

Cu această ocazie va fi expus publicului și tezaurul descoperit recent de Vasile Grigore Ion.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.