Pomana porcului cu…trichineloza, intr-o comuna din Prahova. Noua persoane au participat!

0 82

Pomana porcului cu…trichineloza, intr-o comuna din Prahova. Noua persoane au participat! Cazul a fost comunicat de DSVSA Prahova.

Nici nu a început bine luna decembrie, când oamenii sacrifică porcii, și deja avem un caz de trichineloză în comuna Șirna.

Direcția Județeană Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că “a fost confirmat un caz de trichineloză la porcul domestic în comuna Șirna, sat Tăriceni, examenul trichineloscopic efectuându-se după  “pomana porcului” – fiind 9 consumatori, lista acestora comunicându-se către Direcţia de Sănătate Publică Prahova“.

Până la această dată, în judeţul Prahova s-au înregistrat 9 cazuri pozitive de trichineloză, din care  5 cazuri la  mistreţi, și 4 cazuri la porcul domestic  sacrificat în gospodărie.

Cum se manifestă boala

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella.

Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia se derulează în trei faze, după cum decurge ingestia infestantă de aliment:

  • fază intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominal.
  • faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.
  • fază tisulară de închistare a larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică, când larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul.

Cum trebuie procedat

Examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru porcii sacrificaţi în gospodărie, pentru consum familial,  prin metoda directă se efectueză contracost, tariful fiind diferit în funcţie de centru în care se efectuează și anume:

  • la sediu C.S.V.S.A.O. – 25 lei
  • la sediu C.S.V.A.particulare/Cabinete Medicale Veterinare Individuale  – C.M.V.I./cabinet medicale veterinare – 25 – 35 lei

Porcii depistați cu trichinelozǎ se despǎgubesc dupǎ  confiscarea cǎrnii  și subproduselor comestibile, ȋn vederea incinerǎrii acestora ȋntr-o unitate autorizatǎ sanitar veterinar și  ȋntocmirea documentelor de  evaluare, numai dacǎ aceștia  sunt identificați prin crotaliere și sunt ȋnregistrați ȋn Baza Naționalǎ de Date.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.