Politologul Corneliu Bjola: Călin Georgescu are un discurs „naţional-ceauşist”
Politologul Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, consideră că alegerile parlamentare din 1 decembrie vor fi, „poate”, cele mai importante pe care România le-a avut din 1989.
„Acum se decide ceva foarte important. Dacă în 89 ne-am desprins de un regim dictatorial şi am mers pe o anumită cale, aş spune că acum trebuie să mergem exact în direcţia opusă. Candidatul numărul 1 nu a apărut oarecum întâmplător. Sunt oameni din societatea românească, în jurul lui, care au pierdut enorm prin integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Mă refer aici la cei din fostele structuri de securitate şi de armată, care pur şi simplu urăsc această traiectorie. Discursul lui Georgescu, urmăriţi-l atent, este un discurs naţional-ceauşist. Ăsta este elementul pe care îl leagă. Şi el reprezintă un exponent, nu singular, ci al unui grup care îşi doreşte revanşa în momentul de faţă, pentru că a fost înăturat de la guvernare”, a declarat Corneliu Bjola la Digi24.
Profesorul la Oxford spune că mesajul pe care l-au primit partidele de la cetățeni, la aceste alegeri, este că trebuie să facă mai mult de atât, şi anume că trebuie aduşi oameni noi, care să nu fie asociaţi cu sistemul.
„Şi nu doar personalităţi noi, ci şi idei noi, şi politici noi”, a punctat Bjola.
În acest context, el a spus că înscrierea lui Eduard Helvig în PNL este un lucru „greşit” şi nu aduce beneficii partidului, ci, din contră, tocmai pentru că acesta este „asociat cu sistemul”.
„Trebuie abandonată toată această politică, într-adevăr, a provocat dezgust. Nepotismele, manevrele, minciuna constantă că ceva se întâmplă şi de fapt nu se întâmplă, genul acesta de a duce de nas electoratul, toate acestea trebuie schimbate. Oamenii doresc să aibă încredere în cineva. dar, din păcate, l-au ales pe acest personaj, mă refer la Georgescu. Partidele trebuie să înţeleagă că ele reprezintă nişte cetăţeni. Cetăţenii îşi doresc un alt fel de politică, alt fel de reprezentanţi. E foarte greu să faci acest lucru într-o săptămână. Dar semnalele trebuie trimise, atât de către partidele tradiţionale, cât şi de cele noi. Este posibil, la un moment dat, să apară alte forţe noi după alegeri, dar acum momentul este critic”, a conchis profesorul Corneliu Bjola.
Ziarul de Ploiești