Ploiesti: Autoritatile sustin ca locatia in care au decedat 2 pacienti era modernizata

0 477

Ploiesti: Autoritatile sustin ca locatia in care au decedat 2 pacienti era modernizata și că instalația electrică fusese schimbată. Clădirea, însă, era una veche.

Tragedie la Sectia Boli Infectioase a SJU Ploiesti. 2 pacienti au murit in incendiu

Imaginile dezastrului! Fotografii de la incendiul care a omorat 2 pacienti in Ploiesti

* CE SPUNE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII

Evenimentul nedorit a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova. Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați. Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești. Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri. Vorbim de o secție renovată care avea și autorizație de la ISU, dar informația trebuie verificată. Tot sistemul sanitar românesc e hiper solicitat, saturat”, a transmis Cseke Attila, joi, la Digi24.

* CE SPUNE MANAGERUL SJU PLOIEȘTI

Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii„, a declarat Bogdan Nica.

Ulterior, a revenit cu alte precizări:

Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune fie la un aparat, la un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mișcat patul și probabil s-a produs o scânteie între pat și priză. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul. Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute. Acest salon avea și ușă către exterior care se deschide periodic, există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul și de-aia sunt mirat că s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal și aici se respectau și nu numai, în toate secțiile, toate măsurile. Ca dovadă, am avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantități imense de oxigen, am depășit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii și nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen și aici. O să stabilească ancheta dacă a funcționat. Senzor era, care trebuia să determine o concentrație periculoasă a oxigenului în aer.”, a mai precizat Bogdan Nica.

* CE SPUNE CONSILIUL JUDEȚEAN PRAHOVA

În urma incidentului înregistrat, în această dimineață, la Secția de Boli Infecțioase „Movila“ a Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SJUP), vă aducem la cunoștință faptul că aici au fost realizate lucrări de renovare, instalația electrică era nouă și verificată, iar rampele de Oxigen au fost montate anul trecut, înainte de declanșarea celui de-al treilea val pandemic.
Consiliul Județean Prahova a alocat SJUP, cea mai mare unitate medicală din județ, unde sunt preluați și tratați cei mai mulți și cele mai grave forme ale pacienților cu SARS-CoV2, suma de 37,312 milioane lei. Din această alocare bugetară, 22,525 milioane au fost direcționate pentru funcționarea spitalului, iar 14,787 milioane de lei au mers către investiții (aparatură și reparații capitale).
În ultimii doi ani, către Secția de Boli Infecțioase „Movila“ au fost direcționate sume în valoare de aproape 460.000 lei.
Fondurile au fost alocate pentru realizarea proiectelor tehnice si execuția mai multor lucrări de investiții, inclusiv pentru alimentare cu oxigen și instalații electrice aferente secției exterioare a SJUP.
Vă reamintim că ultima alocare, în valoare de peste patru milioane de lei, a fost aprobată în ședința ordinară a Consiliului Județean, din data de 29 septembrie, fiind direcționată pentru gestionarea noului val al pandemiei de Covid-19 și achiziția de aparatură medicală.”

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.