Pierdere uriasa pentru PNL Prahova si nu numai: A murit presedintele de onoare al partidului !

0 212

Quintus 1Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a încetat vineri din viaţă. Liberalul cel mai cunoscut din Prahova și-a sărbătorit, anul acesta, împlinirea unui secol de viață.

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, de la începutul lunii martie.

„Sunt membru al PNL de 80 de ani. Împreună cu tatăl meu am trăit 100 de ani în acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau mişca în vreun fel adeziunea la el şi încrederea în el. Abia aştept momentul în care să felicit pe următorul preşedinte, pe noul preşedinte al PNL, să-l asigur de sprijinul meu şi să vă asigur pe toţi care luptăm pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor săi colegi.

Liderii PNL, care participă la Consiliului Național al partidului, de la Poiana Brașov, au păstrat un moment de reculegere în memoria acestuia.

„Ne-am despărțit astăzi de un adevărat senior al politicii românești, domnul Mircea Ionescu Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat și pe care l-a servit fără încetare. Domnului Quintus îi datorăm multe lucruri bune din viața noastră publică, dar mai ales contribuția la revigorarea unei doctrine democratice în anii ’90 și la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului și integrității actului politic. Așa a fost domnul Quintus și așa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn și responsabil, senin, cu spirit moderat și profund devotat țării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moștenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credință. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

„Am aflat, cu deosebită tristeţe, că Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu mai e printre noi. De câte ori am avut onoarea să mă aflu în compania lui Mircea Ionescu Quintus, aveam senzaţia că o carte de istorie se deschide în faţa mea. Întotdeauna mă gândeam că domnia sa, împreună cu tatăl şi cu bunicul său, au trăit în partidul marilor brătieni încă de la înfiinţarea PNL. Viaţa şi cariera domniei sale s-au suprapus peste istoria modernă a României şi peste momentele de glorie ale PNL. Maestrul Quintus a fost un liberal extrem de puternic care, împotriva prigoanei comuniste şi în ciuda unor mai recente încercări, a rămas fidel marelui Partid Naţional Liberal, l-a reclădit, unificat şi întărit, aşezându-l la loc de cinste în politica din România.
Mircea Ionescu Quintus va rămâne un reper pentru toţi liberalii, dar în special pentru noi, liberalii prahoveni, în privinţa respectului faţă de istorie, a seriozităţii faţă de prezent şi a responsabilităţii faţă de viitor. Dumnezeu să îl aibă în pază! Odihnă veșnică, maestre!
”, a scris și președintele PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu (foto – împreună cu dl. Quintus, în 2016).

  • ISTORIC MIRCEA IONESCU QUINTUS

Președintele de onoare al PNL s-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atât în cariera de jurist, cât şi în afinitatea politică pentru liberalism.

În perioada interbelică, duce mai departe tradiţia de familie şi urmează Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar după absolvirea din 1938, devine avocat.

Îşi aminteşte exact ziua în care a devenit liberal, mai mult din întâmplare.

Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat să rostească un discurs cu ocazia dezvelirii în oraşul său, Ploieşti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari în 1933 pe peronul gării din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a rămas fidel Partidului Naţional Liberal vreme de peste opt decenii.

În 1954, când a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate. A spus ulterior că nu a avut puterea să refuze fosta poliţie politică a regimului comunist, dar că nu a deranjat pe nimeni prin declaraţiile date Securităţii. În 2000, pe când Mircea Ionescu Quintus era preşedintele Senatului, CNSAS a făcut public faptul că fusese informator al Securităţii. A contestat decizia, iar doi ani mai târziu instanţa a decis că liberalul nu a făcut poliţie politică.

După Revoluţia din 1989, Quintus a revenit în prim-planul scenei politice. S-a înscris în proaspăt reînfiinţatul Partid Naţional Liberal, iar în 1990 a intrat în Camera Deputaţilor pe listele partidului. Din octombrie 1991 şi până în noiembrie 1992 a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan. În februarie 1993, la câteva luni după dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, când formaţiunea a ratat intrarea în Parlament în urma deciziei preşedintelui Radu Câmpeanu de a scoate partidul din CDR, Quintus îl contracandidează pe acesta din urmă la Congresul de la Braşov şi câştigă preşedinţia PNL, funcţie în care rămâne vreme de opt ani, până în 2001.

În 1996, când PNL intră din nou în Parlament, Mircea Ionescu Quintus este ales senator de Prahova şi reuşeşte să-şi reînnoiască mandatul şi la alegerile din 2000. Din 2002 este preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal, fiind de multe ori un factor de echilibru între taberele din interiorul PNL.

În 2002, a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de cavaler. În 2009, a primit de la preşedintele Traian Băsescu gradul de general de brigadă în retragere.

 
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.