Pesta porcina a ajuns in judetul Buzau. In Prahova se asteapta doar confirmarea

0 3.336

Pesta porcina a ajuns in judetul Buzau. In Prahova se asteapta doar confirmarea apariției primelor cazuri, motiv pentru care oamenii au început să sacrifice animalele.

Pesta porcină a fost confirmată în Buzău, au anunţat autorităţile, care au convocat, duminică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Două focare există în gospodării din localităţile Pănătău şi Lunca.

Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce, în urmă cu o lună, la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăţei, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine.

Deşi nu ar fi adus niciun aliment din Frecăţei, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum. Prefectul judeţului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconştient”.

În Prahova, deși nu există deocamdată niciun caz confirmat, pesta porcină a băgat în sperieți autoritățile locale.

Unii primari au dat zvon prin sate că urmează rechiziționarea și sacrificarea animalelor, așa că oamenii au preferat să-i taie ei.

Astfel, se pare că în comunele din sud-estul județului, mulți dintre porcii din gospodării deja au fost tranșați. Surse neoficiale vorbesc despre astfel de fapte în localitățile Ciorani, Boldești-Grădiștea, Sălciile, Fulga, Baba Ana, Vadu Săpat, Ceptura etc.

Avem o fermă la Gherghița, de vreo 14.000 de capete, și alte cinci ferme mai mici, fiecare cu câte 2200 – 2400 de porci. La particulari, în gospodării, mai există alte 45.000 de capete. Sperăm să nu ajungă și la noi, deoarece pierderile ar fi însemnate”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, pentru Ziarul de Ploiești.

Pesta Porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global.

Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi. Virusul se răspândeşte şi prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.

Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte.

Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie.

Semnele clinice depind de stadiul de boală. Sunt trei nivele de evoluție a bolii: acut, cronic şi subacut.

Porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament:
1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată;
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.