Penitenciarul Ploiesti devine centru pentru detinutii bolnavi de coronavirus

0 299

Penitenciarul Ploiesti devine centru pentru detinutii bolnavi de coronavirus, care se află în perioada în care nu mai prezintă risc epidemiologic.

Anunțul a fost făcut Administrația Națională a Penitenciarelor, care a precizat că deținuții care au avut Covid-19 vor fi transferați la Ploiești și Timișoara, după 14 zile de spitalizare.

Problema este că penitenciarul se află în mijlocul orașului, nu într-o zonă izolată, așa că o eventuală neglijență poate transforma decizia într-o eroare cu implicații grave.

COMUNICAT ANP

Având în vedere evoluția situației epidemiologice pe plan național și evaluarea modalității optime de gestionare a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate, pentru creșterea capacității Penitenciarului-Spital București-Jilava, în urma analizei efectuate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în temeiul Ordinului C.N.C.C.I. nr. 4649288/09.11.2020 și a art. 15 din Legea nr. 254/2013, Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital.

În același registru, pentru tratarea potențialelor cazuri de îmbolnăvire din rândul persoanelor private de libertate, au fost operaționalizate și Penitenciarul-Spital Mioveni (pentru persoane private de libertate-femei), respectiv Penitenciarul-Spital Constanța Poarta Albă (pentru persoane private de libertate-bărbați).

Prezentul demers nu afectează derularea activităților curente la nivelul Penitenciarelor Ploiești și Timișoara și nu ridică dificultăți sau riscuri pentru persoanele custodiate sau personal.

La Penitenciarul Ploiești, adaptarea spațiilor de cazare pentru scopul descris nu presupune relocarea întregului efectiv de deținuți, unitățile avute în vederea transferurilor fiind situate în proximitatea localităților de domiciliu ale persoanelor relocate (Penitenciarele București-Jilava, Mioveni, Tulcea, ConstanțaPoarta Albă).

Monitorizarea medicală a persoanelor private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, ulterior perioadei de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital, se va realiza de către personalul medical al Penitenciarelor Ploiești și Timișoara, sub coordonarea Penitenciarului-Spital București-Jilava, unitățile dispunând de baza materială necesară protecției individuale și de o metodologie de intervenție.

Menționăm că, în prezent, Penitenciarul-Spital București-Jilava asigură tratamentul pentru 214 persoane private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, alte 123 fiind tratate și declarate vindecate. Fiecare caz este notificat Direcției de Sănătate Publică competentă, iar unitățile de detenție aplică atât măsurile indicate de structura responsabilă, cât și cele prevăzute în planurile interne.

Demersurile Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt permanent adaptate hotărârilor și recomandărilor factorilor decidenți din domeniul sănătății publice și vizează implementarea măsurilor eficace pentru limitarea răspândirii noului coronavirus și pentru protejarea persoanelor private de libertate și a personalului angajat.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.