OMV Petrom va produce la rafinăria din Brazi hidrogen obținut prin electroliza apei

0 516

OMV Petrom va produce la rafinăria din Brazi hidrogen obținut prin electroliza apei, care va putea fi folosit ca viitor combustibil.

În acest sens, compania austriacă a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanţare prin PNRR, cu o valoare maximă de circa 39 milioane de euro. Investiţia totală, însă, este estimată la circa 74 milioane de euro.

„Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii de carbon scăzute şi zero”, a declarat Christina Verchere, director general la OMV Petrom.

Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei.

Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, acest lucru însemnând că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanţ valoric de producere a combustibililor sustenabili faţă de combustibilii convenţionali.

„Hidrogenul verde deschide oportunităţi pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinăriilor şi pentru transport sustenabil, fie că vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre soluţiile pentru mobilitatea viitorului. Estimăm că cererea pentru hidrogen va creşte semnificativ în România, în special în deceniul următor. Credem că OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piaţa hidrogenului din România”, a afirmat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

În perioada următoare, compania va demara licitaţia publică pentru achiziţia electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiţie să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.