Municipiul Ploiești, singurul oraș din România care participă la un proiect pilot finanțat de Comisia Europeană
Municipiul Ploiești, singurul oraș din România care participă la un proiect pilot finanțat de Comisia Europeană, privind posibilitatea asigurării resurselor pentru eficientizarea energetică a caselor de locuit.
Primăria Ploiesti, împreună cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Energii Regenerabile “AE3R Ploiești-Prahova”, participă la Proiectul European LIFE ReHABITA, alături de reprezentanți ai municipalității din Lorca – Spania, ca și coordonator. De asemenea, în proiect sunt implicate și municipalitățile Plovdiv – Bulgaria, Saldus – Letonia și Gospić – Croația.
Lista completă a partenerilor implicați în proiect:
- AYUNTAMIENTO DE LORCA (ES) – Coordonator
- SUELO Y VIVIENDA DE LORCA S.A. (ES) – Afiliați
- EUROVERTICE CONSULTORES SL (ES) – Partener
- PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PLOIEȘTI – Partener
- AGENȚIA PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ȘI ENERGII REGENERABILE (RO) – Partener
- Saldus novada pasvaldiba (LV) – Partener
- EKODOMA (LV) – Partener
- Grad Gospic (HR) – Partener
- DRUSTVO ZA OBLIKOVANJE ODRZIVOG RAZVOJA (HR) – Partener
- ENERGY AGENCY OF PLOVDIV ASSOCIATION (BG) – Partener
- OBSHTINA PLOVDIV (BG).
LIFE ReHABITA este finanțat prin Apelul de Proiecte LIFE 2022 și are o valoare totală de 1, 94 milioane de euro, din care 128.220 euro – buget alocat Municipiului Ploiești.
Localitățile participante au primit sarcina de a întocmi un studiu care trebuie să identifice volumul de locuințe individuale (case) care au nevoie de eficientizare energetică, tipul și modul de lucrări ce trebuie făcute, urmând ca apoi să întocmească un raport care va fi prezentat Comisiei Europene.
Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 4 ani, începând cu luna august a anului în curs, va avea ca scop principal promovarea renovărilor energetice profunde ale stocului de clădiri ale UE, recunoscut ca fiind ineficient din punct de vedere energetic.
„În ultimii ani am implementat proiecte privind eficiența energetică doar la unitățile locative din blocuri. Nu este drept față de ploieștenii care locuiesc la case, iar pe noi ne preocupă confortul tuturor ploieștenilor. De aceea, am reușit să fim primul oraș din România și printre cele cinci din Europa care vom demara proiecte de renovare și reabilitare energetică a caselor individuale. Este un proiect pilot în România pe care ne dorim să îl dezvoltăm și să devină un exemplu de bune practici”, a declarat primarul Andrei Volosevici.
Ulterior, prin intermediul proiectului LIFE ReHABITA, la nivelul Municipiului Ploiești se va înființa un birou de asistență, prin intermediul căruia cetățenii vor avea acces la informațiile legate de etapele de renovare a clădirilor în care locuiesc.
În acest fel, cei care își doresc să locuiască într-o casă eficientă, din punct de vedere energetic, se pot prezenta la acest birou unic, unde personalul abilitat le va oferi soluții inovatoare privind eficiența energetică, precum și informații privind mecanismele de finanțare a acestor proiecte.
„După finalizarea studiului și dacă raportul va fi primit favorabil de Comisia Europeană, Ploieștiul ar urma să devină lider pe România și să ia ca parteneri alte 10 municipii/orașe, urmând să le ghideze în vederea implementării proiectului” – a precizat, pentru zdp.ro, dir. Direcției Relații Internaționale, Daniel Soare.
Ziarul de Ploiești
