Ministrul Mediului: 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice

0 15

Tanczos Barna a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda.

Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde ”media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi”, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoşani, Dârbani şi chiar şi Miercurea Ciuc.

Pe de altă parte, schimbările climatologice au ca efect apariția unor fenomene meteo extreme.

Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă practic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.

El a precizat că acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU şi cu autorităţile locale pentru a anunţa acele evenimente.

Ziarul de Ploiești

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.