Medic de la ATI: “Nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenării sângelui”

0 756

Medic de la ATI: “Nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenării sângelui”. Pacienții care au coronavirus duc pe picioare boala, fără să știe în ce situație gravă sunt.

Medicul şef al secţii ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Mihai Sava,  explică cum această boală distruge toate organele bolnavilor critici.

Toţi te impresionează, fiindcă aceşti pacienţi tolerează, faţă de alţi pacienţi, cu alte patologii respiratorii, tolerează nivele scăzute de oxigenare a sângelului, le tolerează foarte bine şi îi vezi că respiră dificil, dar nu extraordinar şi cu toate acestea vezi pe analize nişte rezultate care sunt incredibile, adică nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenării sângelui. Asta este cel mai impresionant la pacienţii aceştia şi, la un moment dat, trebuie să iei decizia să-l intubezi şi să-l sedezi şi să mergi mai departe cu ventilaţie mecanică invazivă“, a precizat Mihai Sava.

Șeful secției ATI crede că bolnavii cu COVID-19 sunt unici faţă de ceilalţi cu probleme respiratorii. Asta face ca şi numărul de decese ale acestor pacienţi infectaţi să fie încă foarte mare.

“Fără oxigen, nu doar în patologia COVID, în toate patologiile, dar în special în patologia COVID, fără oxigen nu există Terapie Intensivă, fără oxigen nu există (ATI – n.r.) în nicio patologie respiratorie, mai ales la COVID, unde lumea vede că pacientul respiră greu şi se desaturează. Dar COVID-ul este o boală multisistemică, plămânul este cel mai evident, că pacientul nu are aer, dar (…) toate organele pe rând clachează. Din cauza aceasta este şi rata mortalităţii aşa de mare şi din cauza aceasta apar modificări morfopatologice, deci la nivel celular, în plămân, pe care nu le întâlneşti la alte patologii respiratorii. Şi din cauza aceasta şi recuperarea pulmonară a pacientului cu COVID este extrem de dificilă. El rămâne cu nişte sechele importante, chiar dacă reuşeşte să treacă peste boala acută“, atrage atenţia Mihai Sava.

Ziarul de Ploiești

sursa: AGERPRES

Reclama dupa Articol

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.