Marea Britanie refuza sa-l extradeze pe inculpatul Puiu Popoviciu

0 854

Marea Britanie refuza sa-l extradeze pe inculpatul Puiu Popoviciu, deși acesta are de executat o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul depus la Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România, relatează vineri mass-media britanice.

Decizia este definitivă şi instanţa britanică motivează că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România şi descrie cazul ca fiind unul ”extraordinar”.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România, pe 2 august 2017, o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”, în care a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

După pronunţarea sentinţei, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Dar Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat.

Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Prin urmare, instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ”arbitrară” şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ”negare flagrantă” a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

Pe de altă parte, nu cu mult timp în urmă, un cunoscut cotidian britanic scria despre legăturile dintre Puiu Popoviciu și fiul actualului președinte al Statelor Unite.

Publicația britanică Daily Mail a publicat, luni, mai multe schimburi de e-mailuri dntre Hunter Biden – fiul președintelui SUA și Louis Freeh – fostul șef FBI, precum și mai mulți avocați americani, pe tema apărării lui Puiu Popoviciu, afaceristul român ce avea să fie condamnat în august 2017 la 7 ani de închisoare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

Într-unul dintre emailurile recuperate dintr-un laptop pierdut al lui Hunter Biden, acesta îi scria – în iunie 2016 – lui Freeh că Popoviciu este clientul său, că a devenit foarte apropiat de acesta și susținea că omul de afaceri este ”tratat rău de suspectul sistem judiciar român”.

Fiul lui Joe Biden – la acea vreme vicepreședintele SUA și un mare promotor al luptei anticorupție – îi cerea lui Freeh să preia cazul lui Popoviciu.

După ce Freeh a acceptat să preia cazul, acesta, împreună cu echipa americană de avocați Boies Schiller Flexner LLP, la care lucra și Hunter Biden, au încercat să pună la punct atât o campanie media, cât și mai multe întâlniri atât cu ambasadorul SUA Hans Klemm, cât și cu oficiali guvernamentali români, potrivit emailurilor prezentate de Daily Mail.

Publicația britanică scrie însă, citând un fost membru al echipei lui Popoviciu, că nici campania mediatică nu a fost pornită, și nici fostul ambasador Klemm nu a luat poziție publică în apărarea lui Popoviciu.

Ziarul de Ploiești

sursele: AGERPRES/ G4Media

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.