Locuitorii din alte trei localități din Prahova vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme

0 9.358

Locuitorii din alte trei localități din Prahova vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, după demersul făcut de un deputat liberal.

Este vorba despre o lege care permite reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru angajații care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Până acum, pe listă figurau municipiul Ploiești și comuna Brazi, dar și localitățile limitrofe acestora. S-a considerat că acestea au fost poluate masiv din cauza rafinăriilor, dar și a altor fabrici.

CITEȘTE ȘI Ploiesti: Cum iesi cu 2 ani la pensie mai repede, pentru ca ai trait intr-un mediu poluat

Mircea Roșca a adus un amendament, adoptat de Parlament, prin care lista se extinde.

Iată ce a scris deputatul liberal, ieri:

Persoanele care au locuit în Comarnic, Florești și Valea Călugarească beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
Am făcut astfel dreptate pentru prahovenii care au fost afectați de efectele poluării produse de Fabrica de anvelope Victoria din Florești, de Fabrica de Ciment din Comarnic și de Fostul combinat de îngrăşăminte chimice de la Valea Călugărească și am îndeplinit o promisiune făcută celor care așteptau de multă vreme ca această lege să se aplice și lor.
Cei care mă cunoașteți, știți că nu fac promisiuni, iar singurul lucru pe care îl pot spune în fața cerințelor mai complicate este că voi face tot ce stă în puterea mea.
La început de mandat, la o întâlnire cu cetățenii din comuna Florești, aceștia mi-au cerut în mod expres să fie și ei incluși pe lista de beneficiari ai acestei reglementări legale, fiind într-o situație similară cu locuitorii din Ploiești și Brazi, localități care erau deja incluse.
Ca urmare a solicitării lor m-am documentat temeinic, astfel încât să nu mai existe și alte localități în aceeași situație. Atunci am constatat că nici comuna Valea Călugărească și nici orașul Comarnic nu beneficiau de această prevedere, deși îndeplineau toate condițiile.
Proiectul de lege 148/2023 care vizează extinderea localităților în care cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, a fost votat astăzi în Parlament.
Astfel prin amendamentul depus de mine, am reușit ca, pe lângă Ploiești și Brazi, să adaug și localitățile uitate, ultra poluate, Valea Călugărească, Florești și Comarnic. Pe lângă locuitorii acestor localități, de aceste facilități vor beneficia integral sau parțial, în funcție de distanță și locuitorii localităților situate pe o rază de 8 Km în jurul locului din care a fost amplasată sursa de poluare: Breaza; Urlați; Băicoi; Adunați; Talea; Berceni; Bucov; Albești; Dumbrava; Râfov; Plopu; Măgureni; Bănești; Filipești de Pădure; Filipești de Târg; Provița De Jos; Scorțeni.
Nu a fost ușor, dar mă bucur că am găsit înțelegere din partea colegilor privind necesitatea completării legislative, având în vedere că aceste persoane afectate de poluare sunt îndreptățite să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare. După promulgarea legii, persoanele vizate se pot îndrepta către instituțiile responsabile pentru a putea beneficia de prevederile acesteia.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.