La ITP se poate merge cu declaratia pe propria raspundere?

0 546

La ITP se poate merge cu declaratia pe propria raspundere? Oficial, această necesitate nu se încadrează în prevederile ordonanței militare.

Cei de la RAR Prahova au declarat pentru Ziarul de Ploiești că, în lipsa unor clarificări din acest punct de vedere, nu pot recomanda șoferilor să se deplaseze la stațiile ITP, chiar dacă acestea au rămas dechise.

Oficial, nu există temei legal pentru așa ceva, prevăzut în ordonanța militară.

Pe de altă parte, poliția nu va accepta circulația autovehiculelor care au autorizația de inspecție tehnică periodică depășită.

Așadar, pentru a vă reînnoi ITP-ul, va trebui să vă deplasați pe baza declarației pe propria răspundere, în timpul stării de urgență, și rămâne la latitudinea organelor de control dacă vor accepta sau nu justificările șoferilor.

Cel mai bine ar fi să evitați acest lucru.

Există și situații, însă, când de șofer depind alte rude, care au nevoie să fie transportate în scop medical sau pentru achiziționarea unor alimente.

* Ce spun ministerele implicate

Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020 nu afectează activitatea în stațiile de Inspecție Tehnică Periodică (ITP), pentru că nu limitează circulația persoanelor în intervalul orar 06:00 – 22:00, se arată într-un document emis de Ministerul Afacerilor Interne la solicitarea Ministerului Transporturilor și consultat de RRA.

Ministerul Transporturilor, prin Registrul Auto Român, poate dispune inclusiv prelungirea valabilității ITP –ului ca măsură pentru prevenirea aglomerărilor de persoane și implicit a răspândirii coronavirsului sau în situația ,,măsurilor excepționale de limitare a circulației persoanelor”, atunci când expiră perioada de valabilitate a avizelor.

”Deoarece am primit mai multe întrebări în acest sens, facem precizarea că, până în acest moment, autoritățile competente nu au luat nicio decizie care să schimbe în vreun fel legislația în vigoare cu privire la valabilitatea inspecției tehnice periodice (ITP). Orice decizie care privește activitatea RAR în acest sens va fi comunicată cu celeritate pe toate canalele oficiale!”, a anunțat Registrul Auto Român.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.