La ce proiecte se va lucra în 2023 – interviu cu primarul orașului Băicoi

0 596

Unul dintre orașele județului cu cea mai solidă dezvoltare din ultimii ani, Băicoi va beneficia și anul acesta de mai multe investiții. Despre ce este vorba am aflat de la edilul Marius Constantin.

– Domnule primar, este începutul anului și bănuiesc că nu ați apucat să vă faceți multe calcule, cu toate acestea aș vrea să aflu de la dvs ce vă propuneți pentru 2023.
– Da, bugetul local pe acest an nu s-a aprobat, dar avem toate premizele să îl stabilim mult mai repede ca anul trecut, deoarece bugetul național a fost validat la finele lunii decembrie și publicat în Monitorul Oficial, iar noi, conform legii, avem un termen 45 de zile să adoptăm bugetul orașului Băicoi. Mai așteptăm doar să aflăm sumele care vor veni de la CJ Prahova și de la finanțe. În mare, știm ce planuri avem și pe ce venituri ne putem bizui. Urmează doar să le mai ajustăm în funcție de sumele pe care le vom obține. Asta ne va ajuta să demarăm mai repede și lucrările pe care ni le-am propus.

– Să înțeleg că e mai bine ca în 2022?
– Da, deoarece așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, baza dezvoltării localității nu sunt fondurile de investiții din bugetul local, care sunt limitate, ci fondurile atrase prin proiecte cu finanțare europeană. Ori la acest capitol orașul Băicoi stă bine. Putem afirma fără dubii că 2022 a fost un an benefic pentru noi, ca și comunitate, pentru că am reușit să depunem, dar și să semnăm contractele de finanțare pentru multe proiecte. Vorbim de investiții de zeci de milioane de euro, care se derulează pe parcursul mai multor ani. Pe primul loc, în 2023, sunt proiectele aprobate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. V-aș fi aminti că, folosind acești bani primiți de la Uniunea Europeană, vom digitaliza orașul și instituțiile administrației publice, vom construi – pentru prima dată în istoria localității – locuințe pentru tineri, eficiente energetic, vom face piste de biciclete, vom dota Spitalul Orășenesc cu noi echipamente moderne (RMN, computer tomograf, mamograf și ecograf).
Vom moderniza sediul Primăriei Băicoi, iar cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții avem șansa să construim și un sediu nou, pentru ca cel vechi să îl transformăm într-un muzeu, deoarece avem nevoie și de astfel de instituții de cultură. Tot cu bani de la CNI, vom începe în acest an construcția unei creșe, cu o capacitate de 110 locuri, care va completa creșa realizată cu fonduri norvegiene, ce se dovedește insuficientă în acest moment, deoarece natalitatea este în creștere pe raza orașului și, de asemenea, tot printr-o finanțare asigurată de CNI, vom demara construcția unui bazin de înot, care va deservi în primul rând elevii din unitățile de învățământ, dar va putea fi folosit și de alte categorii de localnici.
Prin Programul Național Anghel Saligny avem asigurată finanțarea pentru un proiect foarte interesant, poate cel mai important, și mă refer la construcția pasajului rutier peste DN1, care va asigura o ieșire mai ușoară din Băicoi către Ploiești. Ca și valoare, se pare că este cel mai mare proiect din județul Prahova. Suntem în faza de scoatere la licitație a lucrării, proiectare plus execuție. Sperăm ca procedura pe SEAP să nu dureze foarte mult și să demarăm construcția propriu-zisă cel târziu în toamna acestui an.
Vom continua să lucrăm la cele două noi parcuri, în special la cel de lângă Sala de Sport, care se va întinde pe 7000 mp și pe care dorim să îl finalizăm până în vară, pentru ca apoi să ne concentrăm pe cel din Cartierul Tufeni, care va avea aproximativ 800 mp și loc de joacă pentru copii.

– Știu că din bugetul local derulați un program multianual de investiții în infrastructura rutieră a orașului. Ce se va întâmpla în 2023?
– Da, așa este, lucrăm pe baza unui contract-cadru, care se derulează până în 2024. Cu siguranță vom continua să modernizăm străzi, pentru că aceasta a fost o prioritate pentru mine, ca primar, ținând cont de cum am găsit localitatea. Vom repara ce s-a stricat, vom pune strat nou de asfalt acolo unde este nevoie. În 2023, vor intra în lucrări de reparații sau modernizare aproximativ 50 de drumuri locale, inclusive unele mai mici.
Tot anul acesta, vom dezvolta un nou program, respectiv construirea de șanțuri pentru preluarea apelor pluviale, deoarece în ultimii ani ne-am confruntat cu o fenomene meteo extreme, respectiv ploi bogate care cad în scurt timp și care provoacă inundații. Știu că și cetățenii își doresc asta, deci am fost sensibili la doleanțele lor.
Nu vom uita nici unitățile de învățământ, în care investim în mod constant.

– Am văzut că, înainte să purtăm această discuție, v-ați arătat nemulțumit de cum au acționat unele firme care au lucrat pe raza orașului și le-ați cerut angajaților abilitați ai Primăriei Băicoi să fie mai atenți și să le atragă atenția constructorilor asupra problemelor nerezolvate pe care le-au lăsat în urma lor.
– Da, uneori este nevoie de fermitate, pentru că nu toate lucrările ies așa cum ne dorim. De aia există clauze contractuale și obligații, așa că vom apela la toate mijloacele legale pentru ca ceea ce se realizează să iasă perfect, fără greșeli.

– Urmează noi proiecte în 2023?
– Da, de altfel am și anunțat, vom încerca să obținem bani pentru o șosea de centură a orașului, care va scoate traficul greu din centru. Ne dorim să extindem camera de gardă de la Spitalul Orășenesc, la 10 paturi, pentru că adresabilitatea a crescut datorită investițiilor mari pe care le-am obținut din surse extrabugetare și eforturilor constante depuse de cadrele medicale. De asemenea, vom extinde zonele de supraveghere video, pentru o mai bună siguranță publică, vom începe dezvoltarea unor noi rețele de trotuare, deci va fi un an plin.
Este îmbucurător și faptul că taxele și impozitele locale nu vor fi majorate decât cu rata inflației, stabilită în mod obligatoriu de autoritățile centrale, deci cetățenii vor fi scutiți de alte majorări. Alte localități au impus creșteri, dar noi am stabilit că impactul bugetar nu ar fi semnificativ și nu vom pune presiune pe contribuabili.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.