Judecatorii ploiesteni se alatura magistratilor din tara care protesteaza

0 313

Judecatorii ploiesteni se alatura magistratilor din tara care protesteaza împotriva OUG 7/ 2019. Ei au precizat cum se vor manifesta în perioadă următoare.

Conform unui comunicat oficial, „Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploiești,  întrunită  la data de 27.02.2019, ora 10.00, în cvorum legal, a adoptat cu majoritatea voturilor membrilor prezenți, ca formă de protest față de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, în vederea abrogării actului normativ antemenţionat, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), următoarele măsuri­:

  1. Emiterea prezentului comunicat,
  2. În perioada 02.2019 – 08.03.2019, judecătorii vor purta, în timpul ședințelor de judecată, banderole albe,
  3. În perioada 02.2019 – 08.03.2019 toate ședințele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12:00 – 12:30, după care se vor relua.”

Magistrații din Judecătoria Ploiești au și motivat decizia pe care au luat-o, prezentând ce anume îi nemulțumește din OUG 7/2019:

În adoptarea acestei hotărâri, Adunarea Generală a avut în vedere următoarele motive:

* Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, impus de prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, încalcă în mod grav şi nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic: legislativă, executivă şi judecătorească, evocat în mod constant de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa.

* Cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 nu justifică o urgenţă imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste 3 legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018.

* Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, respectiv prin „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de „bună reputaţie”.

* Principiul separaţiei carierelor, instituit prin art. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care a fost introdus prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.

* Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public, prin modificările realizate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară.”

Ziarul de Ploiești

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.