Interviu cu senatorul George Marussi, vicepresedinte BJ al USR Prahova
Interviu cu senatorul George Marussi, vicepresedinte BJ al USR Prahova. În exclusivitate pentru Ziarul de Ploiești, acesta își expune viziunea politică.
– Dle senator, acesta este, dacă nu ma înșel, primul interviu acordat presei locale din Prahova. De ce ați fost așa de tăcut până acum?
– Sunt inginer tehnolog, 27 de ani am lucrat în industria petrolieră, într-un mediu foarte tehnic, bine reglementat și fără vreo legătură cu presa.
Ca parlamentar, am înțeles că relația cu presa și comunicarea sunt importante, însă nu m-am adaptat la acest nou mod de lucru și mai am mult de recuperat la acest capitol.
Nu sunt foarte activ nici pe rețelele de socializare, am ales să prezint pe pagina de Facebook cele mai importante activități sau principalele acțiuni ale USR și ale parlamentarilor USR, care cred eu că au importanță. Poate sunt prea exigent în alegerea mesajelor, nu mi-am propus să apar cu orice preț și să plictisesc oamenii.
– Ce v-a făcut să intrați în USR și care sunt prioritățile politicianului George Marussi?
– Prima mea implicare politică a fost în vara anului 2016, cand am contactat USR, iar acest pas l-am făcut în momentul în care fiica mea a decis să nu mai plece din țară. În condițiile în care nici părinții mei nu au fost membri de partid, acela a fost momentul în care mi-am dat seama că trebuie să mă implic politic pentru a putea schimba ceva acasă, în România.
Ca director la o firmă americană de petrol, câștigam mai bine, aveam o viață mai liniștită și mult mai mult timp pentru mine decât am acum. Obiectivul meu în 2016 a fost să mă implic în formarea noului partid USR, astfel încât să fie complet diferit față de partidele tradiționale.
Obiectivul meu pentru viitor este să reușesc să conving cât mai mulți cetățeni să se implice în politică. În România avem 45.000 de funcții politice în prima linie: parlamentari, miniștri, secretari de stat, primari, consilieri, ș.a.m.d.. Pentru a schimba ceva, avem nevoie de câteva zeci de mii de oameni noi în politică, oameni corecți, harnici și pricepuți.
Politica nu este murdară, politica este așa cum sunt oamenii implicați în politică. Dacă oamenii pregătiți și cinstiți nu se implică, politica rămâne la dispoziția oportuniștilor.
– Electoratul nu prea este informat cu ce fac parlamentarii prahoveni. Vă rog să vă prezentați cele mai importante inițiative legislative din acest mandat de senator.
– Dincolo de inițiative colective ale grupului USR, prezentate pe pagina oficială a USR, personal am inițiat legi în următoarele domenii:
-
- Modificarea legii cooperativelor – modificarea capitalului social necesar înființării unei cooperative agricole – propunere mea a fost respinsă în plen, dar ideea a fost preluată și implementată de PSD;
- Modificarea Codului Fiscal (CF) – introducerea în CF a facilităților fiscale neaplicate de 2 ani, dar prevăzute pentru cooperativele și asociațiile agricole prin legea 566/2004, modificată în 2016. Legea a fost respinsă la solicitarea Ministrului Finanțelor, Teodorovici, care a justificat în comisie că „ieri a dat o directivă” către ANAF (26.03.2018, la 2 ani după apariția legii) – așadar încă o propunere preluată de PSD.
Deși inițiativa mea a fost respinsă, aceasta a rezolvat o problemă veche de 2 ani, iar astăzi se aplică facilitățile fiscale pentru cooperative.
- Modificarea legii fondului funciar pentru eliminarea necesității scoaterii din circuitul agricol a suprafețelor de teren destinate serelor – proiect aprobat în Senat. Explicația mea era simplă: destinația serelor este tot de a face agricultură, însă într-un mediu cu condiții speciale de temperatură.
- Legea Caritate pentru nevoi reale – procedurarea și introducerea de facilități fiscale pentru simplificarea modului de a putea face donații din partea operatorilor economici către unitățile sociale: cămine de copii, bătrâni etc.
- Lege privind acordarea temporară de facilități fiscale cetățenilor români din diaspora, care au muncit legal în alte țări și doresc să se repatrieze.
În acest moment, alături de câțiva colegi, lucrez la alte două inițiative care vor fi înregistrate curând.
De asemenea, am argumentat și am depus eforturi semnificative pentru a obține respingerea unor inițiative legislative periculoase pentru România și cetățeni, cum ar fi:
- Legea offshore – forma propusă în Senat a fost greșită și incomplet documentată – în final, inițiativa a fost respinsă în plenul Senatului.
- Inițiativa ALDE de a transfera Herghelia Națională, Direcție din cadrul ROMSILVA, la Societatea Națională „Cai de Rasă” cu sediul în Rădăuți, sub autoritatea ANSVSA, ușor de preluat pe „persoană fizică”, iar cel interesat de preluare fiind deputatul ALDE, Băișanu Ștefan – în final, inițiativa a fost respinsă în plenul Senatului.
- Legea resurselor hidrominerale și resurselor geotermale – propunere PSD care introduce posibilitatea concesionării resurselor pe o perioadă de 49 ani, precum și atribuirea directă a exploatării. De asemenea, modul de calcul al redeventelor era eronat – în final, inițiativa a fost respinsă în plenul Senatului.
– Ce ați dori să schimbați din punct de vedere legislativ, ca și senator, și nu ați reușit până acum?
– Îmi doresc o reformă constituțională și legislativă astfel încât:
-
- Să reducem numărul parlamentarilor la 300 – astăzi avem 460 de parlamentari.
- Să limităm numărul de mandate succesive ale parlamentarilor la maximum de 3 mandate – astăzi avem parlamentari care au chiar 7 mandate succesive.
- Să eliminăm pensiile speciale.
- Să nu mai putem avea condamnați penal în funcții publice.
- Să aplicăm legislația națională și europeană privind confiscarea rapidă a bunurilor dobândite prin infracțiuni.
- Depolitizarea învățământului și a sistemului de sănătate, și depolitizarea autorităților de control în general.
- Alegeri în 2 tururi.
Dacă reușim implementarea celor de mai sus, politica românească trece la alt nivel, care ar aduce progres și bunăstare întregii societăți.
– Cum se prezintă, înaintea alegerilor locale, USR Prahova și care sunt țintele electorale pe care și le propune?
– USR Prahova este o organizație în creștere, avem 16 filiale locale și am încercat să fim atenți atunci când am admis membri noi. În multe cazuri au venit la noi membrii altor partide sau organizații întregi din partea altor partide, care ne promiteau un bun rezultat în alegeri. Am refuzat acest compromis.
În ce privește alegerile locale, mergem în alianță cu colegii de la PLUS și ne dorim ca la aceste alegeri să obținem un scor electoral cel puțin egal cu cel de la alegerile prezidențiale, dar principalul nostru obiectiv este să selectăm candidați pregătiți, care să nu dezamăgească electoratul în următorii 4 ani.
Deocamdată facem propuneri electoratului, rezultatele și validarea noastră se vor vedea în următorii 4 ani.
– În câte localități aveți candidați și care sunt, din punctul dvs de vedere, cei care au cele mai mari șanse să și câștige?
– Alianța USR PLUS are candidați în aproximativ 50 de unități administrativ-teritoriale, dar nu știu să dau un pronostic acum. Suntem la început de campanie și depinde de noi să convingem electoratul că avem candidați bine pregătiți și că merităm încrederea și guvernarea locală, iar în perioada ce urmează vom demonstra.
– Oamenii nu prea înțeleg care este doctrina USR și nici nu știu bine în ce ideologie să vă încadreze. Ne puteți ajuta să înțelegem mai bine partidul din care faceți parte?
– Începând cu luna februarie 2020, membrii USR s-au exprimat privind poziționarea doctrinară pentru Centru Dreapta Modern.
Valorile în care credem sunt: Libertatea, însoțită de responsabilitate. Economie de piață și libertatea economică. Educație și șanse pentru toți. Respectul și garantarea proprietății private. Libertate religioasă. Respectul față de viața privată. Demnitatea persoanei. Dreptatea, Adevărul. Competența. Meritocrația. Integritatea. Respectul față de lege și stat de drept. Libertatea de expresie. Drepturile omului.
Mai multe detalii despre acest subiect se găsesc pe pagina oficială: www.romaniamoderna.eu/
– De multe ori, adversarii politici vorbesc despre USR ca de o formațiune politică plină de exaltați și revoluționari. Cât adevăr este în această caracterizare?
– Problema este că cei „exaltați și revoluționari” sunt cei vocali și vizibili și suntem judecați după cele câteva „cazuri speciale”. Din păcate am avut situații în care am fost criticați de persoane care nu au avut curiozitatea să citească măcar CV-urile parlamentarilor USR, dar ne acuzau pentru niște preconcepții. Riscăm să facem aceeași greșeală a celor care îi judecă pe români după cele câteva cazuri particulare, nefericite, apărute în presa din Occident.
Astăzi suntem peste 20.000 de membri USR, printre care bineînțeles că există oportuniști, infiltrați și agitatori, oameni ce nu au nimic în comun cu valorile și obiectivele USR și încearcă să-si găsească un loc în politică, însă ne străduim să limităm numărul lor.
Este important să reținem că valoarea USR este dată de acei 80% dintre membri, oameni care sunt civilizați, decenți, eventual tăcuți, dar competenți și pregătiți să guverneze cu pricepere și multă muncă, așa cum nu s-a făcut in ultimii 30 ani.
Ziarul de Ploiești