Interviu cu primarul orasului Baicoi: Vom semna contractul de finantare pentru Centrul Cultural

0 2.272

Interviu cu primarul orasului Baicoi: Vom semna contractul de finantare pentru Centrul Cultural. Noua investiție, finanțată din fonduri UE, va costa aproape 3 milioane de euro.

Dle Marius Constantin, înțeleg că în această săptămână așteptați finalizarea unui vis care părea greu de realizat, în urmă cu ceva ani, și anume confirmarea că orașul Băicoi va avea un centru cultural. Care sunt noutățile?

– Avem o veste bună, în sensul că la aproape 2 ani de la depunerea proiectului cu finanțare de la Uniune Europeană, care are în vedere construirea unui mare centru cultural în oraș, vom semna contractul. Am primit confirmarea de la Ministerul Dezvoltării că a fost aprobat, după solicitarea unor clarificări, așa că în această săptămână mă voi deplasa la Călărași, la ADR Sud Muntenia, pentru a parafa documentele. Este vorba de o investiție de aproape 3 milioane de euro (cu TVA inclus – n.r.).

Deși Ziarul de Ploiești a mai scris pe această temă, vă rog să le reamintiți locuitorilor din Băicoi ce presupune acest proiect.

– La fostul spital de boli infecțioase din localitate, din perioada comunistă – clădire aflată peste drum de actualul sediu al Primăriei și care a aparținut de fapt prințesei Cleopatra Trubeţkoi, născută Ghica – vom construi un Centru Cultural ultramodern. Nu doar că reabilităm întreaga construcție, păstrându-i elementele arhitecturale care îi dădeau frumusețea de odinioară, dar construim lângă fostul conac un corp nou, care va fi unit de vechea clădre printr-un pasaj spectaculos de sticlă. În final, aici vor fi amenajate ateliere pentru copii: de teatru, de 0pictură, de dansuri moderne, de dansuri populare, de studiere a instrumentelor muzicale, de canto etc./ De asemenea, nu i-am uitat nici pe cei în vârstă, așa că vom organiza și un Club al Pensionarilor. La parterul noului corp va fi amenajată o sală de spectacole de 400 de locuri, la etajul I – un cinematograf, iar la etajul II – o sală de festivități.

– Putem spune că, într-un fel, reînviați cultura în orașul Băicoi…

– Da, într-adevăr. De altfel, fără să ne lăudăm în mod excesiv, dar se spune că este cel mai îndrăzneț proiect din județul Prahova. Suntem singura administrație locală care, după revoluția din 1989, construiește un cinemtograf nou. Cele mai multe localități au închis cinematografele din perioada comunistă, cum s-a întâmplat și la Băicoi, de altfel. La noi chiar a fost demolat. Poate mulți se întreabă de ce ne-am dorit un Centru Cultural, care să aibă cinematograf, sală de teatru, o bibliotecă modernă ș.a..m.d. Așa cum ați spus, tocmai ca să reînviem cultura, să le oferim copiilor noștri acces la lucruri frumoase, care îi pot ajuta să se dezvolte armonios. E clar că fără educație nu putem să evoluăm. Pe de altă parte, suntem conștienți că poate nu o să avem banii necesari ca să plătim licențele pentru ultimele filme apărute pe piața din România, dar ne propunem ca fiecare seară de vineri să devină seara de film. Această socializare va construi și o comunitate locală mult mai unită. La nevoie, dacă cererea va fi mare, vom folosi și sala de teatru în același scop.

– Prima dată când am scris despre acest proiect, am avut surpriza să constatăm că anumiți locanici nu credeau în el și spuneau că totul e o promisiune fără acoperire.

– Da, este o reacție într-un fel firească a oamenilor. Până în 2017, Băicoiul nu prea a accesat fonduri europene, așa că locuitorii orașului nu erau obișnuiți cu astfel de realizări…

– …Mai ales când auzeau și că un proiect valorează milioane de euro, deveneau chiar suspicioși.

– Da, exact, am avut mai multe proiecte de 3 și 5 milioane de euro. Sigur că la început părea greu de crezut și mulți s-au gândit că exagerăm, ca să obținem capital politic. Dar asta a  fost soluția gândită de mine, ca primar, încăî de la începutul mandatului. Am văzut cât de puțini sunt banii disponibili de investiții în bugetul orașului, așa că am mizat aproape exclusiv pe proiecte care să atragă fonduri europene. Și eu spun că mi-a ieșit. În plus, nu ne-am putut duce cu proiecte neserioase, pentru că sunt analizate de mai multe foruri, de la ADR Sud Muntenia, de la Ministerul Dezvoltării, până să semnezi contractele. De aceea, mi-a construit o echipă de profesioniști, cu care am putut concepe proiecte și, astfel, să obținem bani europeni. Un alt avantaj evident este că, în astfel de situații, și cheltuirea banilor se face sub o strictă supraveghere, așa că nu se irosește nimic.

– Noua investiție știu că va schimba și zona înconjurătoare clădirei. Ne puteți detalia?

– Da, proiectul conține și o componentă care înseamnă dezvoltarea infrastructurii, respectiv construirea unor piste de biciclete și trotuare în lungime de 12 kilometri, care trec prin cartierele Cotoiu și Tufeni, respectiv pe străzile Baicului, Popa Șapcă, Primăverii, Morii, Tufenilor, Horia, Republicii, Unirii. De asemenea, va fi reamenajat spațiul din jurul clădirii, în suprafața de 7000 mp.

Ziarul de Ploiești

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.