Interviu cu primarul orasului Baicoi, despre ultimele proiecte la care se lucreaza

0 1.005

Interviu cu primarul orasului Baicoi, despre ultimele proiecte la care se lucreaza și pentru care se încearcă obținerea unor finanțări din surse externe.

– Domnule primar, recent, administrația locală a depus două proiecte importante, pentru a obține finanțare în cadrul Planului Național de Investiții “Anghel Saligny”.
– Da, este o continuare a PNDL 1 și PNDL 2, adică un nou program de investiții pentru comunități, care are ca obiective investiții în rețele de canalizare și apă și investiții în drumuri.

– Aveți încredere că va funcționa, ținând cont de ce se întâmplă pe scena politică în acest moment? În sensul dacă vor fi bani disponibili.
– Întotdeauna când s-au lansat aceste programe naționale de investiții au fost discuții, au fost suspiciuni, dar dacă este să analizăm din experiența a ceea ce s-a întâmplat până acum, vreau să vă spun că PNDL 1 și PNDL 2 au funcționat foarte bine. S-a tot spus că vor fi proiecte pe hârtie, care nu vor fi finanțate niciodată, dar nu este adevărat. În plus, nu mi se pare că s-au făcut discriminări pe criterii politice. Au primit bani cei care au muncit și care au depus proiecte.
Ca un exemplu concret, Primăria Băicoi a depus pe PNDL 2 șapte proiecte și am obținut finanțare pentru cinci dintre ele. Am avut puțină teamă, deoarece presa națională a scris la un moment dat că nu mai sunt bani disponibili, dar vreau să precizez că s-au desfășurat foarte bine. De fiecare dată, rambursările au fost făcute la timp, desi trecem printr-o situație economică grea, provocată de pandemie. La un moment s-a făcut într-adevăr o modificare în PNDL 2, dar cred eu că a fost benefică, deoarece fiecare decont era verificat și de Inspectoratul în Construcții, pentru a elimina teama unor lucrări neefectuate așa cum prevede proiectul tehnic. Singurele probleme cu care ne-am confruntat, atât noi cât și toate primăriile din țară, au fost creșterile prețurilor de achiziție ale materialelor de construcții, ceea ce dădea peste cap bugetul prevăzut inițial la fiecare lucrare. Nu a fost vina Ministerului Dezvoltării, ci o problemă care ține de cerere și ofertă, dar și de inflație.

– Ce ați solicitat, așadar, prin PNDL 3?
– Deși termenul limită de depunere a dosarelor prin care se solicită finanțare în cadrul Planului Național de Investiții “Anghel Saligny”, este săptămâna viitoare, noi am depus deja două proiecte. Valoarea cumulată a acestora depășește 75 milioane de lei. Avem două propuneri importante pentru comunitatea locală. Primul se referă la construirea unui “Pasaj suprateran peste DN1“. Cred eu că este foarte util pentru oraș, deoarece are ca principal obiectiv siguranța conducătorilor auto care vor să iasă din orașul Băicoi către Ploiești. Prin realizarea acestui pasaj s-ar dezvolta și zona industrială din cartierul Liliești, ceea ce ar atrage noi investitori. Al doilea proiect face referire la construirea a 3 poduri de beton peste pârâul Dâmbu (care ar urma să le înlocuiască pe cele de tablă, care au devenit nesigure, deoarece au o vechime de aproximativ 50 – 60 de ani) și care vor prelua atât traficul pietonal cât și pe cel auto. Dacă aceste propuneri vor primi aprobare, sperăm ca în primăvara anului viitor să semnăm contractele de finanțare.

– La um moment dat, ați spus că pentru aceste proiecte încercați să accesați fonduri europene. Ați renunțat?
– Nu, doar că încercăm să fim cât mai eficienți, și până la apariția unor noi axe de finanțare de la Uniunea Europeană încercăm să profităm de oportunitatea apariției unei surse din bugetul național, prin acest PNDL 3. Până la urmă, ne interesează să accesăm fondurile cât mai rapid, pentru a finaliza construcțiile cât mai rapid. Rămânem în continuare atenți și la oportunitățile de finanțare ale UE. Oricum, avem și alte idei care trebuie implementate, așa că vom apela la orice sursă disponibilă.

– Aveți în derulare și alte proiecte?
– Da, avem două proiecte acceptate și finanțate de Compania Națională de Investiții și pe care această instituție le va derula în oraș, în mod direct, fără implicarea noastră. Primul este o reactualizare a unui proiect ceva mai vechi (din 2019) – construirea unui bazin de înot. Cei de la CNI au modificat proiectul STAS de proiectare a acestor bazine, la nivel național, în sensul că le-au mărit suprafața totală. Terenul pe care l-am pus noi la dispoziție, undeva pe strada Republicii 10, lângă Sala de Sport a orașului, nu mai era suficient. Așa că, din acest motiv, Consiliul Local Băicoi a relocat suprafața necesară la o altă adresă, respectiv pe strada Horia nr. 1, unde dispunem de 5000 mp la intersecția cu strada Republicii.
Tot prin CNI, avem un proiect de construire a unei noi creșe cu o capacitate de 100 de locuri, de trei mai mare decât cea pe care o avem în oraș, care poate prelua doar 30 de copii. Este necesar acest lucru, deoarece situația economică a oamenilor este din ce în ce mai grea și mulți localnici nu își pot permite să-și ducă micuții la o unitate privată, pentru că resursele financiare nu le permit pur și simplu. În plus, în anul 2020 a crescut numărul de nașteri pe raza orașului. Au apărut pe lume aproximativ 360 de bebeluși, cu care ne mândrim și cărora vrem să le oferim pe viitor cele mai bune condiții de dezvoltare. Avem foarte multe cereri de locuri în cadrul singurei creșe disponibile, pe care o administrăm noi. Cea nouă va fi construită pe o suprafață totală de 6000 mp, în cartierul Liliești, pe strada Dorobanți.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.