Interviu cu primarul orașului Băicoi despre prioritățile în investiții locale, pentru perioada 2024 – 2028 (I)

0 2.134

Interviu cu primarul orașului Băicoi despre prioritățile în investiții locale, pentru perioada 2024 – 2028. Aflați ce proiecte se pregătesc și ce viziune de viitor există, așa cum este ea conceptualizată în Strategia de Dezvoltare Locală.

– Domnule primar, știm că în Orașul Băicoi au fost realizate multe lucruri, dar localnicii sunt curioși să afle care sunt prioritățile pentru perioada 2024 – 2028?
Faptul că am reușit ca într-o perioadă destul de scurtă să atragem destul de multe fonduri extrabugetare (europene sau de la nivel național) – o socoteală simplă ne arată că avem proiecte finalizate sau în derulare de peste 30 milioane de euro – ne face să credem că direcția pe care merge acest oraș este una bună. Ceea ce noi am denumit în strategia locală “Băicoi oraș european” nu mai este doar un vis, o noțiune abstractă, ci devine realitate. Toate investițiile în infrastructura orașului, în spital, dispensare, școli, grădinițe etc. ne aduc mai aproape imaginea unei localități orientate către viitor, nu către trecut.
Ceea ce a fost început în 2017 va fi continuat cu aceeași perseverență, rigoare și seriozitate. Am stabilit că vom aborda atât o strategie de rezolvare a problemelor urgente, dar și o strategie de lungă durată, prin care stabileam ca prioritare 3 domenii: infrastructura, sănătatea și învățământul. Vă aduc aminte cum erau lucrurile înainte de 2017: nu existau prea multe străzi asfaltate, nu existau piste pentru biciclete, trotuare, în învățământ exista pericolul ca anumite clădiri să se prăbușească, multe școli nu aveau condiții decente pentru elevi și profesori, iar spitalul și dispensarele medicale umane arătau jalnic. Tocmai de aceea vom continua dezvoltarea celor trei domenii.

– Ce se va întâmpla cu infrastructura rutieră, de aici înainte?
Dacă până acum, pe parte rutieră, prioritar a fost să asfaltăm drumurile, de aici înainte ne vom concentra pe construirea unor rigole pentru preluarea apelor pluviale, acolo unde lățimea străzii ne permite acest lucru, astfel încât în urma fenomenelor meteo extreme să nu mai avem inundații. Vrem să facem rigole carosabile cu dale și nu șanțuri deschise, deoarece acestea din urmă prezintă un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști și pietoni.
De asemenea, vom încerca să găsim soluții tehnice pentru construirea de trotuare, în aceeași idee, de a oferi siguranță pietonilor. Principalele străzi vizate sunt cele care intră și în categoria drumuri județene, unde traficul auto este mai mare și pericolul unor accidente este ridicat.
Pentru a fluidiza traficul auto din exteriorul și interiorul orașului, vom finaliza proiectarea și construcția pasajului rutier suprateran peste DN1, în zona Liliești, dar lucrăm și la proiectarea și execuția unei șosele de centură. Sperăm să atragem fonduri europene, în acest sens. Prin această investiție vrem să revitalizăm inclusiv dezvoltarea urbană/imobiliară, dar și cea industrială a zonelor dinspre DN1, deoarece există terenuri disponibile.
Nu în ultimul rând, vom continua să construim piste de biciclete, pentru a încuraja un transport ecologic în interiorul localității. Sunt vizate, în acest sens, străzi ca Horia și Tufenilor, Dorobanți, Independenței, după lucrările care vor fi realizate pe străzile Republicii și Oltului.

– Ce proiecte aveți în vedere în domeniul învățământului, în anii următori?
În domeniul învățământului, deși în perioada 2017 – 2024 am reușit să modernizăm majoritatea unităților din oraș, cu siguranță nu am terminat tot ceea ce ne-am propus. Tocmai de aceea vom construi o nouă creșă, cu o capacitate de 110 locuri, deoarece există cerințe în acest sens, de la tinerele familii. Execuția ei va demara încă din acest an.
De asemenea, vom construi săli de sport la școlile din cartierele Liliești, Țintea, precum și la Școala de pe strada Unirii. Intenționăm să depunem proiecte de atragere a unor fonduri europene, în acest sens. Avem nevoie de săli acoperite, deoarece vrem să le oferim copiilor condiții propice de dezvoltare fizică, inclusiv pe perioada sezoanelor reci și ploioase. Acestea vor completa terenurile acoperite cu gazoane sintetice, aflate în aer liber.
Pentru Școala din cartierul Dâmbu intenționăm să rezolvăm mai întâi problema riscului seismic, respectiv să o consolidăm și abia apoi să o reabilităm. Vrem să o păstrăm, deși avem un număr relativ mic de elevi în zona respectivă.
În ceea ce privește învățământul preșcolar, vrem să modernizăm grădinițele de pe strada Unirii și din cartierele Liliești (zona blocuri), Țintea și Dâmbu. Așa după cum știți, pentru grădinița din Liliești aveam deja în derulare o licitație, ca urmare a unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, dar din cauza inflației și a creșterii costurilor cu materialele de construcții și cu manopera nici măcar o singură firmă nu a mai fost interesată să depună ofertă, toate considerând suma propusă ca fiind prea mică. Probabil vom relua procedura, încercând să aducem valoarea contractului la datele pieței actuale.
În același timp, ne vom axa eforturile pentru a asigura în unitățile de învățământ o siguranță sporită elevilor, dar și pentru îmbunătățirea dotărilor interioare, inclusiv cu cele mai noi tehnologii și sisteme. Să nu uităm că am semnat un proiect pe fonduri europene, care ne permite să înlocuim mobilierul existent cu unul inteligent (smart), în acord cu noile tendințe europene. În fiecare clasă vor fi proiectoare, laptopuri, table inteligente, tablete interactive, vom avea laboratoare moderne.
Un alt proiect important, avut în vedere tot pentru elevi, este bazinul de înot, finanțat de Compania Națională de Investiții, pe care îl vrem construit lângă Sala de Sport. Chiar dacă investiția a fost amânată de către CNI, nu am renunțat la ea.

– Pe parte de sănătate, veți continua să faceți investiții sau să atrageți fonduri extrabugetare pentru noi proiecte?
Ne propunem să continuăm rezolvarea unor probleme, astfel încât pacienții din Orașul Băicoi să beneficieze de cele mai moderne servicii. Avem în vedere să extindem camera de gardă de la Spitalul Orășenesc, deoarece în prezent avem doar 3 paturi disponibile. Ne dorim una cu 10 paturi. Acest lucru vine să completeze investițiile majore făcute la aceeași unitate, atât în ceea ce privește reabilitarea clădirii, cât și prin cumpărarea de echipamente și aparatură ultramodernă.
De asemenea, dorim să extindem parcarea spitalului, pentru a asigura un număr sporit de spații atât pentru personalul medical, cât și pentru aparținători, care vin să-și viziteze rudele internate.
Pe parte de reabilitare clădiri, vom reface exterioarele la Dispensarul Țintea și la Dispensarul Liliești.
De asemenea, vom încerca printr-un proiect cu finanțare europeană să aducem pentru cabinetele medicilor de familie, care deservesc populația orașului, aparatură și instrumente de ultimă generație, după ce vom discuta cu ei și vom identifica necesitățile existente.

– VA CONTINUA –

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.