Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre investițiile prevăzute a se finanța prin bugetul aprobat pe 2024

0 811

Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre investițiile prevăzute a se finanța prin bugetul aprobat pe 2024. Vezi detaliile oferite de edilul Marius Constantin.

– Domnule primar, în primul rând vreau să vă întreb dacă sunteți mulțumit de suma totală a bugetului local, aprobată la finele săptămânii trecute, de către Consiliul Local?

– Nu pot să spun că sunt mulțumit de valoarea bugetului pe care Primăria Băicoi îl are în 2024, dar lucru acesta deja nu mai este o noutate. De fiecare dată, începând din 2017, de când sunt primar, nu ne-am bucurat de niște sume generoase, care să ne permită să facem foarte multe investiții. Una dintre cauze ar fi că, de la an la an, au crescut semnificativ cheltuielile de funcționare, motivele fiind multiple: inflația, explozia prețurilor la utilități, creșterea salariilor bugetarilor etc. O a doua cauză este că am încercat să fim obiectivi în evaluarea veniturilor, fie din surse proprii, fie atrase, astfel încât nici cheltuielile nu au putut fi majorate artificial. Am preferat, cu alte cuvinte, să avem un buget realist, pe care să ne putem baza. Este foarte ușor să încerci să umfli partea de venituri, inventând tot felul de surse, pentru a justifica, ulterior, și cheltuieli mai mari și, desigur, oferind promisiuni despre investiții care nu se vor realiza niciodată.

– Ca să vă ușurez sarcina: aveți un buget total de peste 49 milioane de lei, din care venituri proprii ale orașului, din taxe și impozite locale – aproximativ 15,5 milioane de lei.

– Așa este. În ultimii ani, stăm foarte bine cu gradul de încasare la fiscul local. Băicoienii au înțeles că este datoria noastră, a tuturor, să plătim în mod corect taxele și impozitele locale, dacă vrem să avem pretenții la un oraș mai modern și le mulțumesc pe această cale. Pe de altă parte, și administrația locală le-a oferit înțelegere, prin faptul că am încercat să nu creștem valoarea taxelor și impozitelor, când legislația națională ne-a permis acest lucru. Practic, începând din 2017, acestea au rămas constante până în 2022. Abia anul trecut am fost obligați să introducem rata inflației, la fel ca toate localitățile din România. Chiar și în aceste condiții, în 2023 gradul de încasare a depășit 90%. Este un rezultat care ne bucură. Din păcate, există restanțe neîncasate din anii 2012 – 2017, atât de la persoane juridice, cât și de la persoane fizice, a căror valoarea totală este destul de mare, de ordinul milioanelor de lei. Facem eforturi să mai recuperăm ce se mai poate din acele impozite, dar uneori se ajunge la sume mari, chiar duble, deoarece se aplică majorări de întârziere la plată și penalități. Diferența dintre ce încasăm de la firme și populație, în acest an, respectiv 15,5 milioane lei, și până la valoarea totală a bugetului, de peste 49 milioane lei, este acoperită de sume care provin de la bugetul de stat (inclusiv cote defalcate din IVG, din TVA), dar și din fonduri europene.

– 32 milioane de lei au fost repartizate pentru secțiunea de funcționare, 17,5 milioane lei – pentru partea de dezvoltare. Cum vi se pare?

– Partea de dezvoltare din bugetul local asigură modernizarea orașului, cu impact asupra infrastructurii rutiere, a unităților de învățământ, a unităților medicale ș.a.m.d. Din cele 17,5 milioane de lei, dacă dăm la o parte veniturile provenite din surse extrabugetare, care merg la finanțarea unor proiecte și programe bine definite – cum ar fi investițiile pe fonduri europene – respectiv bani a căror destinație nu poate fi schimbată, ne mai rămân aproximativ 4,5 milioane de lei pentru investiții din bugetul local. O sumă destul de mică pentru un oraș ca Băicoi. Din această sumă, trebuie să plătim și studiile de fezabilitate pentru proiectele pe care vrem să le depunem în acest an, în vederea obținerii unor noi finanțări, sau pentru exproprieri. De exemplu, noi finalizăm SF-ul și vom depune proiectul pentru Șoseaua de centură a orașului Băicoi, iar aici aș ruga localnicii să nu facă o confuzie cu exproprierile făcute de Consiliul Județean Prahova, pentru „Variantă ocolitoare Păulești”.

De asemenea, vrem să obținem fonduri UE pentru construire săli de sport la școlile din oraș, astfel încât elevii să poată face orele de educație fizică în condiții optime, inclusiv pe timp de iarnă.

De asemenea, vrem să extindem supravegherea video pe raza localității, instalând noi camere la obiective publice de interes local și pe artele rutiere. Astfel, dăm o mână de ajutor și poliției, în caz de accidente rutiere sau infracțiuni contra patrimoniului sau persoanelor, fapte care vedem că se înmulțesc. Avem în vedere o mai bună monitorizare video și a unităților de învățământ, pentru a descuraja faptele antisociale și a spori gradul de siguranță pentru copii.

În același timp, am alocat din nou bani pentru cele două proiecte pe care Compania Națională de Investiții ni le-a aprobat, respectiv construire bazin de înot și construire creșă mare, cu o capacitate de 110 locuri, care sperăm că vor fi demarate cât mai repede cu putință. Cel puțin ultimul proiect se pare că va fi inițiat anul acesta.

Avem proiecte europene care sunt în derulare, cum ar fi cel privind construcția noului Centru Cultural al orașului, dar și a pistelor de biciclete, în care investim bani în continuare. Aici intră inclusiv costurile de co-finanțare sau costurile pentru părțile neeligibile (cum ar fi lucrările necesare pentru obținerea autorizațiilor ISU, de exemplu, care nu pot primi bani europeni, dar care sunt obligatorii).

Tot anul acesta suntem obligați să facem intabularea sistemelor de canalizare realizate de Primăria Băicoi și pe care le predăm spre exploatare societății Hidro Prahova în cartierele Tufeni, Cotoiu și Dâmbu, pentru că așa a decis Ministerul Dezvoltării Locale.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență avem de finanțat proiecte precum construire locuințe N-Zeb pentru tineri, reabilitare sediu primărie, digitalizare primărie și digitalizare școală. Tot prin PNRR vrem să achizționăm pentru Spitalul Orășenesc un RMN, un computer tomograf și câteva ecografe.

Un alt proiect pe fonduri europene, extrem de important pentru oraș, respectiv construire pasaj rutier suprateran peste DN1, va scoate din bugetul local suma de 1 milion de lei în acest an, pentru exproprieri și reactualizarea studiului de fezabilitate, pentru a putea să-l scoatem la licitație în vederea execuției.

Vom continua, desigur, asfaltarea străzilor, prin proiectul cadru încheiat anii anteriori, plus rigole.

 

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.