Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre finalizarea unui proiect pe fonduri europene

0 475

Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre finalizarea unui proiect pe fonduri europene care, în această perioadă de criză, aduce mari beneficii.

– Domnule primar, toată lumea se plânge în această perioadă de valori în creștere la facturile de energie electrică. Cum stă orașul Băicoi la acest capitol?

– Da, așa este, deja a devenit o mare problemă costul la consumul de energie, atât pentru instituții, dar și pentru agenții comerciali și persoanele fizice. Este evident că liberalizarea prețurilor ne afectează pe toți. Noi am reușit, încă din 2018, să începem să implementăm un proiect pe bani europeni, care avea în vedere modernizarea iluminatului public în tot orașul. Prin această investiție, am înlocuit vechile lămpi cu led-uri performante, care oferă o iluminozitate sporită, însă nu folosesc multă energie electrică. Am înlocuit aproximativ 2700 de lămpi. Avem inclusiv un sistem de telegestiune care ne arată, în timp real, starea de funcționare a fiecărei lămpi în parte, iar pe unii stâlpi am pus și panouri fotovoltaice, care le asigură un consum autonom. Și deși am realizat acest proiect pe bani europeni, constatăm că la Primăria Băicoi ne vin facturi mai mari în ultimele luni. Dar nu se întâmplă doar din cauza prețurilor oferite de firmele furnizoare, ci și pentru că odată cu modernizarea sistemului de iluminat public l-am extins de la 30% la aproape 99%. Practic, cu mici excepții (străzile pe care s-au făcut construcții noi, din 2018 până în prezent), acum acoperim tot orașul.

– Să înțelegem că acum localitatea are de 3 ori mai multe lămpi ca în trecut…

– Exact! Ne-a prins bine acest proiect și, cu această ocazie, demonstrăm că avem viziune. În urmă cu patru ani, nimeni nu anticipa criza pe care o traversăm acum, din cauza liberalizării prețurilor la energie. Poate se va înțelege că am reușit să avem o strategie de dezvoltare a orașului bine pusă la punct, care acum ne prinde extraordinar de bine. Gândiți-vă ce ne-am fi făcut în condițiile în care păstram vechile lămpi. Probabil am fi ajuns în situația în care nu ne-am mai fi permis să le ținem pe toate aprinse, din punct de vedere financiar. La fel, am modernizat Spitalul orășenesc și l-am dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, tot printr-un proiect pe fonduri UE, și imediat după ne-am trezit cu pandemia de coronavirus pe cap. Din fericire, nu am fost luați prin surprindere, cum nu suntem nici acum.

– Alte localități din Prahova se gândesc deja ce modalități să adopte pentru a mai micșora facturile pentru iluminatul stradal, inclusiv prin stingerea anumitor lămpi. Aveți de gând să luați o măsură similară?

– Suntem obligați să economisim la consumul de energie, în general, pentru că aceasta este linia noilor directive europene. Pentru noi, ca și administrație locală, având la dispoziție un sistem de telegestiune, ne este mai ușor să monitorizăm consumul și să-l adaptăm cerințelor. Atunci când lucrurile vor deveni mai complicate – și mă refer la perioada de iarnă – Primăria Băicoi nu va închide iluminatul public, pentru că este nevoie de lumină pe străzi, dar o să reducem în anumite intervale orare intensitatea luminozității, cu aproximativ 30%. Și mă refer la o perioadă din noapte când traficul este minim, respectiv între orele 01:00 – 04.00. Acest lucru este posibil tocmai datorită sistemului de telegestiune, de care v-am pomenit. Iată un motiv pentru care am cheltuit cu înțelepciune fondurile UE. Practic, avem un sistem de iluminat stradal inteligent, care este atât de precis încât ne permite să oprim doar o lampă pe o stradă, dacă asta dorim, sau să-i reducem intensitatea.

– În ce stadiu sunteți cu acest proiect?

– Este la final. S-au montat toate lămpile, se fac revizii și se înlocuiesc cele defecte. În aceste zile se montează și sistemul de telegestiune, în interiorul Primăriei Băicoi, de unde va fi monitorizat 24 din 24 de ore, de către angajații Poliției Locale. Orice lampă arsă va fi văzută de acest sistem, în mod automat, iar oamenii nu vor mai fi obligați să facă sesizări. Cel mai probabil, la finalul acestei luni vom avea recepția finală a proiectului.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.