Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre efectele noii OUG emise de Guvern
Interviu cu primarul orașului Băicoi, despre efectele noii OUG emise de Guvern. Vezi care este impactul ordonanței asupra administrației locale.
– Domnule primar, la finele lunii octombrie a fost emisă o ordonanță de urgență, prin care Guvernul încearcă să țină sub control deficitul bugetar, condiție pentru a nu pierde proiectele depuse în cadrul PNRR. Mulți primari s-au declarat nemulțumiți din această cauză. Ce părere aveți dvs?
– Cu siguranță, guvernanții încearcă să găsească, prin măsuri disperate, căi de a se mai tăia din cheltuieli, pentru a ne încadra într-o țintă de deficit bugetar, pe care România și-a asumat-o pentru anul acesta, prin PNRR. Din păcate, mi se pare clar că nu s-a făcut o analiză prea atentă cu toate efectele acestei ordonanțe. Și vorbim aici de OUG 90/27.10.2023. Cu siguranță că există capitole unde se făcea risipă de bani, dar prin niște încadrări generale se lovește în tot ceea ce înseamnă investiții publice, pe lunile noiembrie și decembrie. Și vreau să vă dau câteva exemple de categorii de cheltuieli unde apar interdicții. De exemplu, la Capitolul Bunuri și Servicii. Nu ne deranjează foarte mult faptul că sunt interzise achizițiile de furnituri de birou, chiar dacă aici sunt prinse și obiectele de papetărie. Este evident că încă se face risipă, neavând încă sisteme informatice bine puse la punct. Avem, însă, și Categoria Reparații Curente, unde sunt incluse chiar și lucrările de reabilitare a străzilor/ trotuarelor/ altor obiective publice. Printr-o încadrare generală au fost blocate toate cheltuielile până la sfârșitul anului, deși vremea este încă caldă și se putea lucra. Primăria Băicoi, de exemplu, avea câteva proiecte de asfaltări, pentru ultimele 2 luni, pe care suntem siliți să le abandonăm.
– Chiar și lucrările care erau în derulare au fost blocate?
– Nu. OUG 90/2023 se referă doar la interzicerea încheierii de noi contracte de lucrări, pentru lunile noiembrie și decembrie. Cele aflate în execuție, pentru care există contracte, pot fi finanțate în continuare.
– Ce alte cheltuieli v-au mai fost interzise?
– Avem o altă categorie – Bunuri de natura obiectelor de inventar – pentru care nu putem încheia noi contracte. Și vă dau un exemplu: vine iarna, iar prognoza meteo susține că s-ar putea să ne confruntăm cu căderi de zăpadă. Noi am reușit să modernizăm o parte din parcul auto pe care îl avem la Gospodăria Locală, respectiv am cumpărat o mașină de spălat și igienizat străzi, o sărăriță, o mașină de măturat trotuare, o cositoare, un buldoescavator, plus două tractoare mai noi decât ce dețineam până acum. Pentru că orașul este cu foarte multe străzi, ne gândeam să achiziționăm pluguri/lame de deszăpezire, pe care să le instalăm pe diverse utilaje, astfel încât dacă dă o ninsoare mai puternică să putem interveni eficient, practic să avem câte un utilaj disponibil pe fiecare cartier. Din păcate, o astfel de achiziție ne este imposibilă momentan, prin efectele ordonanței. Vom rămâne cu cele 4 echipamente de deszăpezire, pe care le avem.
O altă categorie destul de importantă, afectată de OUG 90/2023, o reprezintă serviciile de consultanță și expertiză, fără de care nu se poate face nicio lucrare. Din această cauză, la final de an, primăriile nu mai pot depune proiecte pentru a obține finanțare de la bugetul de stat, chiar dacă se deschid o serie de programe. De exemplu, Primăria Băicoi pregătise trei studii de fezabilitate pentru a solicita finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul unei sesiuni care este valabilă doar în luna decembrie 2023, dar acum va trebui să amânăm aceste proiecte pentru eficientizarea energetică a unor clădiri publice (spital, sala de sport și un dispensar). Mi se pare oarecum ilogic să creezi surse de finanțare, dar apoi să le blochezi la accesare, deoarece avem interidicție la a face studii de consultanță și expertizare.
– Există măcar o speranță că în ianuarie 2024 lucrurile se vor debloca?
– OUG 90/ 2023 spune că este valabilă doar pe lunile noiembrie și decembrie, dar oricând se poate da o prelungire de aplicare a ei. Într-adevăr, noi sperăm că în ianuarie să fie altfel, deși oricum lucrurile se vor desfășura în mod greoi atunci, pentru că s-ar putea să nu fie votat bugetul pe 2024 în timp util. Practic, avem 3 -4 luni în care nu se prea poate cheltui și investi.
– Există prevăzute tăieri de personal?
– Prin ordonanță se taie doar 10% din posturile vacante, deci să spunem că la acest capitol nu vom fi afectați prea mult.
Ziarul de Ploiești
