Interviu cu primarul orașului Băicoi: „Cu actuala legislație nu facem decât să plimbăm urșii dintr-o localitate în alta”
Interviu cu primarul orașului Băicoi: „Cu actuala legislație nu facem decât să plimbăm urșii dintr-o localitate în alta”. Vezi de ce nu se poate rezolva problema, în momentul de față.
– Domnule primar, în ultima săptămână au fost mai multe atacuri asupra animalelor domestice în Băicoi și de fiecare dată a fost vorba despre un urs. Ce se întâmplă?
– Într-adevăr, nu e prima dată când ne confruntăm cu un astfel de eveniment, dar ne îngrijorează tot mai mult, pentru că lucrurile par scăpate de sub control. Primul urs se pare că a venit dinspre Urleta și a ajuns în cartier Tufeni, unde a pătruns într-o gospodărie și a ucis niște iepuri și un ied. Al doilea atac – și nu știm dacă e vorba despre același urs sau despre un alt animal – a avut loc pe strada Abatorului. De data aceasta, s-a raportat uciderea unei capre. În fine, ultimul atac înregistrat în Băicoi a avut loc pe 1 iulie, pe strada Cireșului, când tot un urs a omorât o oaie. Am mai avut semnalată prezența unui animal sălbatic și pe strada Dealului, vineri, 2 iulie. Practic, deși nu suntem o localitate montană și nici măcar din zona deluroasă, am ajuns să ne confruntăm tot mai des cu astfel de situații. Clar vorbim de evenimente neplăcute, care pun în pericol nu doar viața animalelor domestice, dar și a oamenilor.
– Ce a făcut administrația locală, pentru a rezolva problema?
– În general, alarmele s-au dat noaptea. Imediat cum s-a primit apel la 112, prin care s-a raportat prezența unui urs în Băicoi, am constituit comisia formată din primar, jandarm, vânător, medic veterinar și poliție locală. Și am plecat să găsim animalul și, evident, să-l alungăm din zonele populate. În teorie, conform legii, lucrurile stau bine, dar în practică, nu prea funcționează așa cum trebuie. Și vă dau imediat și explicații. În primul rând, ni s-a repartizat un vânător din comuna Brebu, pe care trebuie să-l aducem noi de fiecare dată, iar asta înseamnă cel puțin o oră și jumătate de așteptare. De asemenea, medicul veterinar repartizat nu deține pușcă și tranchilizante, astfel că animalul nu poate fi sedat. În această situație, tot ce putem face este să găsim ursul și să încercăm să-l alungăm cu focuri de armă și de petarde. Ceea ce și am făcut, numai că acesta va ajunge probabil în alte localități, de unde va fi alungat înapoi. Practic, cu actuala legislație nu facem decât să plimbăm urșii dintr-o localitate în alta.
– Nu spune legea că pot fi capturați?
– Din păcate, legea este foarte proastă și nu ia în considerare aspectul agravant al situației, atunci când un animal sălbatic ajunge să se plimbe pe străzile unui oraș. Ți se dă voie să capturezi un urs, dar numai dacă ai avut minimum 3 intervenții cu grad de risc. Iar aici se ia în considerare dacă animalul a atacat și a rănit sau omorât oameni, dacă a pătruns în locuințe și gospodării, dacă a atacat și rănit/ ucis animale domestice aflate în gospodării sau la pășunat. Cine poate spune, însă, dacă în cazul animalele atacate și omorâte la Băicoi e vorba despre același urs sau de mai multe exemplare? În plus, ca să-l capturăm, ar fi nevoie de o cușcă specială, pe care vom fi obligați să o cumpărăm, deoarece în prezent nu deținem așa ceva. Cum e o specie protejată, legea insistă să nu fie ucis. Dar deja ne confruntăm cu prezența lor în mod constant pe străzile orașului, la marginea lui sau în anumite gospodării. La fiecare apel, găsim metode de alungare a ursului, dar acesta revine și consider că nu rezolvăm deloc problema în acest mod. Este clar că urșii deja sunt o prezență constantă în toate localitățile învecinate, iar asta înseamnă că nu vom reuși să-i îndepărtăm, mai ales că sunt atrași de animalele domestice. Îi plimbăm dintr-o parte în alta, punând viețile oamenilor în pericol.
– Și care ar fi soluția, în opinia dvs?
– Deși ca profesie sunt medic veterinar și iubesc animalele, cred că este destul de greu să capturăm urșii. Iar dacă o facem, trebuie să avem o justificare solidă în spate. În plus, trebuie relocați în păduri, numai că ei sunt deja învățați cu oamenii, nu se mai tem și știu că în localități pot face rost de mâncare. Cred că avem o problemă și din cauza numărului tot mai mare a acestor sălbăticiuni. Din acest punct de vedere, cu toată părerea de rău, cred că cea mai bună soluție este cea de eliminare, în special a exemplarelor care pot fi dovedite că revin în zonele locuite. Dar ar trebui schimbată legislația. În Băicoi, am avut și câteva cazuri de false alarme, motiv pentru care cei care au sunat la 112 au fost amendați, însă este cert că oamenii sunt speriați și se tem pentru viețile lor. Nu mai putem continua așa.
Ziarul de Ploiești