Interviu cu primarul orasului Baicoi: “Am avut un mandat greu, dar cred ca am realizat suficient de multe lucruri”

0 329

Interviu cu primarul orasului Baicoi: “Am avut un mandat greu, dar cred ca am realizat suficient de multe lucruri”. Vezi ce bilanț are Marius Constantin în perioada 2016 – 2020.

– Domnule primar, e corect față de locuitorii localității să ne prezentați un bilanț al activității Primăriei Băicoi, din ultimii patru ani, cu bune și cu rele. De unde ați plecat și unde ați ajuns?

– Vă dau dreptate, toți primarii au obligația să le spună oamenilor ce au făcut, pentru că ei ne-au trimis, prin vot, să gestionăm problemele administrației locale. Personal, am avut un mandat greu, dar cred că am realizat suficient de multe lucruri, ținând cont de ce bani am avut la dispoziție. Să nu uităm că, la începutul anului 2017,  Primăria Băicoi avea conturile blocate, pentru o lucrare neplătită efectuată în anul 2010, dar și datorii moștenite din trecut, care depășeau 8 milioane de lei. În același an, din cauza crizei financiare prin care trecea țara, Guvernul a decis să ia o parte din banii alocați administrațiilor locale, majoritatea primăriilor fiind văduvite de sume importante, cu care am fi putut realiza mai multe lucrări. Așadar, am avut parte de un început de mandat complicat. Treptat, însă, după ce am reorganizat activitatea în primărie, după ce salariații au înțeles ce le cer și că nu sunt genul de edil care țipă la ei, dar nici nu îi lasă să facă orice, am reușit să redresez situația. În prezent, am certitudinea că la Primăria Băicoi lucrurile merg normal, că avem mai multă deschidere față de oameni, mai multă transparență în consumarea bugetului și, nu în ultimul rând, că suntem mai eficienți din toate punctele de vedere.

– Apropo de bani, deși Băicoiul este oraș, bugetul de investiții nu depășește, anual, suma de 8 milioane de lei,  aproape cât au niște comune mai bogate din Prahova. Cum v-ați descurcat?

– Da, într-adevăr, aceasta este o problemă majoră, cel puțin până când vom reuși să atragem mai mulți investitori pe raza orașului, care să crească veniturile din taxe și impozite. Imediat ce am fost ales primar, principala doleanță a locuitorilor s-a îndreptat către starea infrastructurii. Aveam puține drumuri asfaltate (sub 55%), aveam șosele fără canalizare, fără scurgeri pluviale, cu asfalt denivelat, cu beton stricat etc. Astfel, am decis să acord o importanță majoră acestui domeniu. Practic, din total buget de investiții, cam 70% am direcționat către refacerea infrastructurii. Și vreau să vă spun că nu a fost o misiune deloc ușoară. Ani de zile, oamenii din Băicoi au văzut că nu s-a realizat ceva temeinic, ceva de calitate, motiv pentru care au vrut de la mine să rezolv foarte multe probleme și, dacă se poate, foarte rapid, așa că,  încă de la începutul mandatului meu, am simțit o presiune uriașă. Nu mă plâng, dar nici ușor nu mi-a fost. Doar anul acesta vom investi pe 29 de străzi, cu fonduri de la bugetul localității. În curând, vom reuși să avem aproape toate drumurile asfaltate, ceea ce părea imposibil în urmă cu câțiva ani. Eu am dovedit că, dacă vrei și dacă ești serios, se poate rezolva orice!

– Tot nu ați reușit să ne spuneți cum v-ați descurcat cu banii…

– Am plecat de la problema infrastructurii, ca primă prioritate, dar imediat mi-am dat seama că fondurile localității nu vor fi de ajuns ca să rezolvăm toate investițiile care erau absolut necesare. Din acest motiv, cu sprijinul angajaților Primăriei Băicoi, am reușit să construiesc proiecte care au fost declarate eligibile și, astfel, am accesat fonduri europene. De asemenea, am accesat fonduri și de la Guvern sau prin Compania Națională de Investiții. La început, când vă povesteam chiar dumneavostră ce avem de gând să facem și apăreau știri, lumea ne privea cu scepticism și mulți spuneau “iarăși vorbe fără acoperire!”. Sper că acum, văzând exact cum acele proiecte au prins contur, băicoienii au prins încredere în administrația locală și sunt siguri că nimic din ceea ce promit că se face nu rămâne nerealizat.

Pentru că vorbim de un bilanț al acestui mandat, chiar dacă le-am mai prezentat, le reamintesc oamenilor câteva din lucrările făcute cu bani europeni sau primiți de la nivel național: “Construire centru cultural – recreativ Băicoi, construire de trotuare și piste de biciclete” – 11,5 milioane de lei; Amenajare parc central Băicoi și construire locuri de joacă, piste de biciclete, foișor ș.a.m.d. – 11 milioane de lei; Construire bazin înot cu dimensiuni olimpice – 9 milioane de lei; Dotare ambulatoriu Spital orășenesc Băicoi – 8,2 milioane de lei; Creșterea eficienței iluminatului public din oraș (înlocuirea lămpilor vechi cu led-uri moderne) – 7,4 milioane de lei; Modernizarea sau extinderea clădirilor în care se află Școala Țintea, Școala Dumitru Ghenoiu (locația de pe strada Viilor) și Liceul Tehnologic – 6 milioane de lei;  Construire sediu nou primărie – 5 milioane de lei; Dotare cu aparatură nouă a Spitalului Orășenesc cu fonduri de la Ministerul Sănătății – 2,7 milioane de lei; Creșterea eficienței energetice la Grădinița Liliești – 1,5 milioane de lei; Dotarea administrației locale cu buldoexcavator, sărăriță, mașină de măturat trotuare, tocător vegetație și atomizoare – 130.000 de euro; Dotări cu echipamente și mobilier modern Grădinița Băicoi și Școala din Liliești – 360.000 de lei; Internet gratuit pentru locuitorii orașului prin amplasarea de hot spot-uri – 15.000 de euro etc.

– Ce lucrări s-au făcut, finanțate din bugetul local?

– Ziarul de Ploiești cred că a scris destule știri pe această temă. Vă dau câteva exemple, fără să mai fac referire la lucrările de asfaltare, de care am pomenit deja: achiziționare module moderne pentru stațiile de călători; modernizare spații Târg Băicoi; modernizare locuri de joacă; realizare terenuri de sport cu suprafață sintetică; modernizare Casa de cultură; modernizare parcări auto, alei blocuri și spații verzi; trotuare și piste biciclete pe strada Înfrățirii; cadouri (dulciuri și cărți) oferite tuturor elevilor din oraș de Paște și de Crăciun; burse de merit și sociale acordate elevilor etc.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cheap nfl jerseys from china , nfl jerseys cheap , Wholesale Nike NFL Jerseys , cheap nfl jerseys free shipping , Discount nfl jerseys , Buy cheap mlb jerseys china , Cheap NFL Jerseys from china , wholesale nhl jerseys , wholesale nhl jerseys , cheap jerseys , cheap jerseys from china , cheap stitched nfl jerseys , wholesale nfl jerseys , cheap Hockey Jersey , cheap nhl hockey jerseys , cheap nike nfl jerseys china , nhl jerseys wholesale , cheap jerseys , wholesale nhl jerseys , cheap nhl jerseys china , discount authentic nfl jerseys , nike nfl jerseys china , wholesale cheap nfl jerseys , cheap nhl jerseys from china , nfl jerseys cheap , wholesale nfl jerseys , cheap Baseball Jerseys , cheap nfl jerseys , cheap mlb replica jerseys , discount nfl jerseys china , cheap hockey jerseys , cheap jerseys , cheap nfl jerseys , nhl hockey jerseys , wholesale mlb jerseys ,