Interviu cu primarul orasului Baicoi: „2021 a fost un an destul de greu”

0 541

Interviu cu primarul orasului Baicoi: „2021 a fost un an destul de greu”. Vezi ce l-a mulțumit și ce l-a nemulțumit pe edilul Marius Constantin.

– Domnule primar, ați mai bifat încă un an la conducerea Primăriei Băicoi.  Cum a fost 2021, din punct de vedere al bugetului și al investițiilor?

– Să fiu sincer, a fost un an destul de greu, pentru că valoarea bugetului a fost mai mică decât în anii precedenți , respectiv cu aproape un milion lei mai puțin față de 2020. Dacă ne raportăm la 2016, an de referință – deoarece din 2017 veniturile localității au fost reduse prin scăderi de impozite, de taxe, inclusiv de la nivel central, dar și cheltuielile au început să crească, prin acele majorări ale salariilor bugetarilor – bugetul de investiții a fost undeva la jumătate. Am avut la dispoziție aproximativ 8 milioane de lei, adică mai puțin de 2 milioane de euro, ceea ce pentru un oraș precum Băicoiul nu înseamnă prea mult, ținând cont că avem de îngrijit aproape 200 de străzi, multe obiective care trebuiesc renovate sau modernizate etc. Vă aduc aminte că, în 2016, localitatea era asfaltată în proporție de 55%, iar acum am ajuns la 98 – 99%. În același timp, am fost nevoiți să reasfaltăm multe străzi, pentru că au fost  distruse de implementarea sistemului de canalizare. Pentru noi nu este o problemă și nu încercăm să găsim motive ca să ne justificăm. Până la urmă, tocmai lipsa banilor ne-a făcut să înțelegem că trebuie să atragem mai multe fonduri europene sau din alte surse extrabugetare și am acționat energic în acest sens. Inclusiv prin a obține o sponsorizare masivă de 1,5 milioane de euro, pentru Școala Liliești, cu sprijinul unuia dintre partenerii tradiționali ai administrației locale, o mare companie națională. Știți destul de bine că am vorbit des pe aceste subiecte și dumneavoastră ne-ați promovat toate proiectele, care sunt destul de multe în orașul nostru. Sunt investiții cu impact asupra comunității, atât ca valoare, dar și ca realizări urbanistice. Vom vedea cum apar, pe rând, un nou parc, un nou cinematograf, o nouă sală de spectacole, o nouă creșă cu program prelungit, noi trotuare, noi piste de bicicletă, un nou bazin de înot etc. Plus școli și grădinițe modernizate, dar și alte obiective locale. Cu siguranță am reușit să atingem cam toate domeniile de activitate.

– Dacă ați face o sinteză a anului 2021, de unde ați începe?

– Obligatoriu, trebuie să începem cu evoluția pandemiei, pentru că este momentul prin care trecem cu dificultate și vedem că, din păcate, nu am scăpat definitiv de această problemă. Anul trecut am asistat la agresivitatea valului 4 și iată că se văd primele semne și ale valului 5. Nu putem uita lunile de toamnă, septembrie – octombrie, când epidemia a fost la nivelul cel mai crescut și, din păcate, avem și noi băicoieni care nu au putut supraviețui. Sunt lucruri dureroase nu doar pentru familiile îndoliate, ci pentru întreaga comunitate. Spitalul orășenesc Băicoi avea deja înființată o secție pentru pacienții cu COVID-19, unde amenajasem 15 paturi, dar anul trecut am ajuns să avem, în aceeași perioadă de timp, și câte 40 de persoane pozitive, care necesitau tratament de specialitate. Am primit și localnici, dar și pacienți din afara orașului, în special din comunele învecinate. Nu puteam să spunem oamenilor că ușa unității este închisă și nu este nici omenește să procedezi astfel. Am fost obligați să facem față și este, de departe, episodul cel mai neplăcut prin care am trecut. Noi spunem că am depășit cu bine perioada respectivă și să sperăm că valul 5 nu va fi la fel de agresiv și cu un număr la fel de mare de pacienți cu forme grave.

– Din fericire, toate aceste nenorociri au venit după ce ați reușit să modernizați aproape complet spitalul…

– Sigur că da, noi am prins investiții de dinainte de a ști ce urmează și s-a dovedit că alegerea a fost una corectă. Am avut un proiect european, în valoare de 8,4 milioane de lei, care ne-a permis să aducem aparatură medicală modernă, pentru toate secțiile, am putut să renovăm etajul 3, unde trebuia să deschidem o secție de chirurgie, dar tocmai acolo am amenajat secția pentru pacienții bolnavi de coronavirus. De asemenea, am reușit să modernizăm și exteriorul unității. Practic, nu am fost luați pe nepregătite. A fost rău doar când oamenii sunau disperați pentru a prinde un loc în spital, deoarece aveau încredere în serviciile furnizate și, nu în ultimul rând, erau mai aproape de cei dragi. Din fericire, am avut cum să-i ajutăm.

– Lăsând la o parte epidemia, ce altceva este de pomenit dacă ne referim la 2021?

– Au fost și lucruri frumoase, evident, pentru că am continuat modernizarea orașului, în special prin dezvoltarea infrastructurii. Este un element important și am fost inspirați să investim în infrastructură, deoarece nu doar că am asigurat un confort sporit locuitorilor orașului, dar am reușit să atragem și noi investitori, într-o perioadă când aceștia nu prea își dezvoltau afacerile, din cauza nesiguranței financiare și din cauza interdicțiilor impuse de pandamie. Au fost oameni de afaceri care și-au relocat sediiile de pe raza altor localități la noi și asta ne bucură. Astfel, le dăm băicoienilor încă o variantă de a-și găsi de lucru cât mai aproape de casă. Estimez că până la jumătatea anului 2022, Băicoiul va avea încă 300 – 500 noi locuri de muncă. În plus, se adună noi taxe și impozite la bugetul local.

Referitor la dezvoltarea infrastructurii, trebuie să spunem că și temperaturile moderate din ultimele luni ne-au permis să continuăm asfaltarea străzilor, deși au apărut întârzieri cauzate de faptul că firmele angajate au avut probleme cu muncitorii, mulți dintre ei îmbolnăvindu-se cu noul virus, ceea ce a stopat temporar lucrările. Per total, suntem mulțumiți și vom continua să investim în modernizarea drumurilor și anul acesta, până vom avea 100% străzi asfaltate. Desigur, avem și ceva reproșuri de făcut, în primul rând la adresa noastră, pentru că am ajuns în 2022 și mai avem oameni nemulțumiți de starea anumitor drumuri, alei etc.

– Vorbim de lucrurile vizibile ale infrastructurii, dar sunt și lucruri invizibile, cum ar fi rețeaua de apă, de canalizare etc.  Sunteți mulțumit de ce se întâmplă în momentul de față?

– Cu siguranță că nu sunt mulțumit, pentru că aștept de la operatorii de utilități mai multe investiții pe raza orașului. Rețeaua de alimentare cu apă trebuie modernizată, deoarece înregistrează pierderi mari, aproximativ 60 – 70%. Acest lucru se reflectă în prețul mare pe care îl suportăm cu toții. Ceva mai bine stăm la sistemul de iluminat public unde, din punctul meu de vedere, după modernizare, lucrurile sunt în regulă. Mai apar defecțiuni, în special pe perioada furtunilor, dar încercăm să le remediem rapid. În ceea ce privește alimentarea cu gaze, în 2021 am reușit să mai facem extinderi ale rețelei, acolo unde s-au mai construit locuințe sau unde apar investiții noi.

În perioada următoare încercăm să găsim soluții pentru ca toate rețelele electrice, de telefonie și de internet să fie îngropate în subteran, astfel încât fenomenele meteo extreme să nu le mai afecteze, iar orașul să arate mai aerisit.

– Toate aceste proiecte menționate fac Băicoiul din ce în ce mai atractiv, astfel că apar noi solicitări ale unor prahoveni de a se muta aici. Ce ar trebui să știe aceștia despre piața imobiliară locală?

– Este o remarcă foarte bună, pentru că reflectă adevărul. Prețurile terenurilor în Băicoi încă sunt accesibile, avem suprafețe care se vând cu 10 – 15 euro/ mp. Am avut loturi disponibile pentru tineri, anul trecut, și încă mai sunt terenuri pe care se poate construi.

– Ce vă doriți în 2022?

– Multă sănătate, în primul rând, pentru toți locuitorii orașului. Și îi rog să aibă în continuare răbdare și încredere în munca pe care o depunem.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.