Interviu cu primarul Marius Constantin: Orașul Băicoi vrea să implementeze un proiect unicat la nivel național

0 1.341

Interviu cu primarul Marius Constantin: Orașul Băicoi vrea să implementeze un proiect unicat la nivel național, care ar putea fi un model de urmat.

– Domnule primar, această discuție pleacă de la o sesizare a cetățenilor din localitate, care s-au plâns că rețeaua electrică pică destul de des. Nu știam, când am primit această informație, că vă gândeați deja la o soluție…
– Da, așa este, din păcate în ultima perioadă avem astfel de probleme tot mai des în anumite cartiere ale orașului. Și nu e un caz singular, să spunem strict pe perioada când avem furtuni, ci se întâmplă frecvent, semn că rețelele actuale sunt vechi și întregul sistem trebuie modernizat. Toată viața noastră depinde de energie electrică, iar când apar pene de curent, nu doar că rămânem pe întuneric sau fără acces la mijloacele de comunicare (calculator, telefon, televizor), dar riscăm să ni se strice și aparatele electrocasnice din locuințe sau birouri. Așadar, e o problemă pe care trebuie să o rezolvăm, într-un fel sau altul. Din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la Electrica, furnizorul principal, ni s-a explicat faptul că rețeaua are întreruperi din cauza vegetației, care trece prin firele care alimentează orașul.

– E greu de crezut doar o astfel de variantă, că de fiecare dată cauza este vegetația…
– Sigur că da! Dar noi am acceptat această motivație și, în consecință, am făcut toaletări în zonele indicate de Electrica. Totuși, penele de curent nu au dispărut, așa că am tras concluzia că rețeaua este una destul de veche. În ultimii ani nu am văzut nicio investiție pe raza orașului Băicoi, care să vizeze îmbunătățirea calității transportului energiei electrice. Tocmai din acest motiv, ne-am gândit la un proiect, la care lucrăm în momentul de față. Noi sperăm să-l concretizăm prin semnarea unui contract.

– Mai precis, la ce soluție v-ați gândit?
– Este evident că soluția nu poate fi decât să ducem rețeaua în subteran, dar nu-i de ajuns. Avem în vedere un proiect mai complex, care nu a mai fost făcut nicăieri în România. Vrem să ducem în subteran nu doar sistemul de alimentare cu energie electrică, ci orice înseamnă cablu. Este vorba nu doar de a schimba imaginea localității, prin desființarea firelor aeriene, dintre care unele nici nu mai sunt folosite în mod efectiv, fiind foarte vechi, ci și de a ne asigura că cetățenii și firmele vor beneficia de servicii moderne și fără teama că rețelele pică. Dacă ne gândim bine, viitorul orașului depinde de găsirea unei soluții eficiente pentru această problemă.

– Este evident că această idee nu reprezintă în sine un unicat, deoarece la nivelul tuturor municipiilor și orașelor se discută despre îngroparea rețelelor. Realitatea, însă, este că nu s-a făcut mai nimic în acest sens. Așadar, care ar fi găselnița care face diferența?
– Proiectul nostru vine cu o noutate. Am plecat de la observația că acest proces a început în anumite localități din țară, dar se desfășoară lent și doar pe anumite porțiuni/ cartiere. Este evident că de vină este lipsa fondurilor, pentru că firmele implicate nu sunt capabile de investiții de anvergură. Tocmai din acest motiv, acolo unde pot întârzia îngroparea rețelelor, pentru că administrațiile locale le permit, o fac fără jenă. Nu aș vrea să se întâmple la fel și în Băicoi. Mai ales că există o directivă europeană, care ne obligă să rezolvăm această problemă. Avem de gând, când vom începe acest gen de lucrare, să acoperim tot orașul. În acest sens, nu vom discuta cu fiecare firmă/ companie care deține o rețea de cabluri pe raza localității, pentru că ar fi o pierdere de timp. Mai ales văzând că unele investiții sunt clar întârziate sau nu se fac deloc. Avem un sistem de străzi cu o lungime totală de 200 de kilometri și rețelele trebuie introduse pe ambele părți ale drumurilor, deoarece nu vom permite niciodată să se sape sub carosabil, mai ales acum, după ce ne-am chinuit și am reușit să le asfaltăm. Costurile proiectului sunt, așadar, destul de mari. Dar nu avem de gând să folosim bani de la bugetul local. Ideea este să găsim un partener capabil să investească din surse proprii. Pentru a respecta legislația, vom organiza o licitație, prin care vom concesiona pe o perioadă de timp mai lungă acest serviciu. Viitorul partener va fi obligat să folosească doar domeniul public, pentru a introduce tubulatură nouă, dar și de a schimba complet firele vechi de fibră optică sau de energie electrică cu unele noi. Nu vrem să avem pene în subteran, așa că este clar că ne dorim cabluri moderne, care să reziste mai mulți ani. În plus, ne dorim ca viitorul partener să suporte și costurile aferente introducerii rețelei subterane la fiecare proprietar de pe raza orașului. Practic, ne dorim să scutim de cheltuieli localnicii. Ulterior, câștigătorul licitației va încasa o taxă lunară de la firmele care sunt beneficiarele rețelelor subterane. Încă se lucrează la acest proiect, mai avem de lămurit anumite aspecte. Evident, proiectul va fi supus dezbaterii în Consiliul Local Băicoi, pentru că trebuie realizat și un studiu de fezabilitate.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.