Interviu: Ce lucrari s-au facut efectiv in orasul Baicoi, anul trecut

0 545

Interviu: Ce lucrari s-au facut efectiv in orasul Baicoi, anul trecut. Primarul Marius Constantin a recapitulat pe ce s-au dus banii de investiții.

– Dle primar, în 2019 putem spune că a fost un an bun pentru Primăria Băicoi. Sunteți mulțumit de ce s-a realizat?

– Da, este adevărat. A fost un an cu multe reușite. Și nu mă refer doar la semnarea unor contracte pe fonduri europene, despre care am mai vorbit, sau a unor contracte finanțate de la bugetul de stat. Însumate, acestea aduc 13 milioane de euro în oraș. Mă refer la lucrările făcute efectiv. În primul rând, vorbim de asfaltări. Am asfaltat, din 2016 până în prezent, mai mult decât se făcuse în vreo 20 de ani. Când am spus că aceasta este prioritatea mandatului meu de primar, probabil mulți au zâmbit ironic și s-au gândit că spun la fel ca alți edili dinainte, dar nu o să fac nimic. Sper că le-am demonstrat contrariul. Vorbim de zeci de străzi reabilitate sau modernizate complet, inclusiv de drumul principal din Băicoi. Pare ușor de făcut, dar vă aduc aminte că bugetul de investiții al orașului este de numai 8,4 milioane de lei. Eu am distruit din acești bani peste 70% către asfaltări.

– Se vede ce ați făcut, chiar dacă locuitorii ar vrea să vadă și mai multe artere modernizate. De altfel, ne-au și întrebat dacă veți continua. Aveți vreun răspuns?

– Știu că oamenii vor să vadă și strada pe care locuiesc ei asfaltată, dar e nevoie de răbdare. Nu avem bani să facem totul odată. Cert că este lucrările vor continua și în 2020. Am văzut că cititorii din Băicoi ai Ziarului de Ploiești v-au rugat să mă întrebați pe ce străzi vom mai asfalta, dar este prematur acum să spun. Lăsați-mă să văd finalizat bugetul pe 2020 și să calculăm câți bani direcționăm către investiții.

– Ați lucrat intens și la unitățile de învățământ din oraș. Sunteți mulțumit?

– Întotdeauna se poate mai bine, dar sunt destul de mulțumit, mai ales că nu am folosit bani din bugetul orașului, ci sume atrase prin programul PNDL de la Ministerul Dezvoltării Locale. Vorbim de aproape 6 milioane de lei, cu care am extins, reparat sau modernizat Liceul Tehnologic, Școala Țintea și Școala “Dumitru Ghenoiu”.

– Parcul la care se lucrează pe fonduri europene e tot la capitolul reușite?

– Păi cum altfel? Îl vom finaliza, sper eu, în luna aprilie 2020. Va avea locuri de joacă, grădină de vară cu scenă, pistă de biciclete cu o lungime 1,5 km, foișor, peluză pentru iubitorii de animale, dar și câteva echipamente simbolice, cum ar fi Muzeul Petrolului, ceas solar etc.

– Apropo de parc, se pare că v-ați ținut de cuvânt și cu sistemul wifi gratuit.

– Da, în zona parcului avem 2 hotspoturi din cele 10 disponibile la nivelul întregului oraș. Tinerii, dar nu numai ei, au posibilitatea să acceseze internetul gratuit, printr-un program european pentru care am primit 15.000 de euro.

– Ați avut ceva probleme în justiție, însă…

– Nu e corect spus probleme. Primăria Băicoi a inițiat procese în instanță împotriva companiei Vitalia Salubritate Prahova SRL, pentru depozitul de materiale periculoase, deoarece am avut mari probleme de mediu. Oamenii s-au plâns deseori de mirosuri insuportabile și pe bună dreptate ! Personal am susținut acest demers juridic și am reușit să câștigăm un prim proces cu ei, ajutați și de Asociația Eco Natura. Sper să rezolve situația pe care au creat-o în oraș, pentru că nu se poate altfel. De asemenea, am avut un proces cu Consiliul Județean și DGASPC Prahova, pentru reabilitarea și extinderea Azilului de Bătrâni Liliești, lucrare pentru care trebuia să plătim o datorie de 1,6 milioane de lei. Aici e și vina fostului Consiliu Local Băicoi, care în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016 a votat, după două ședințe deîndată, preluarea acestei datorii de la CJ Prahova, în pofida faptului că obiectivul nu aparținea orașului. Am considerat că nu este corect și ne-am adresat instanței. Am câștigat procesul definitiv și am recuperat din banii cheltuiți atunci suma de 1,2 milioane de lei.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.