În această săptămână, CL Ploiești votează bugetul pe 2025. Primarul cere desființarea unor posturi sau micșorarea cheltuielilor de funcționare
În această săptămână, CL Ploiești votează bugetul pe 2025. Primarul cere desființarea unor posturi sau micșorarea cheltuielilor de funcționare cu peste 175 milioane de lei.
Proiectul de buget pe 2025 este accesibil ploieștenilor, pe site-ul administrației locale, dar se pare că deja a suferit mici ajustări înainte de a fi prezentat spre aprobare consilierilor locali.
Conform datelor care ne-au parvenit pe surse, se propune o valoare totală de 1,166 miliarde lei (aproximativ 234,2 milioane de euro), în creștere cu aproximativ 11,6% față de proiectul de buget de anul trecut.
Pentru bugetul de funcționare ar fi alocate doar 733,99 milioane lei, cu mult sub ceea ce s-a cheltuit anul trecut (gradul de executare la final) – 752,9 milioane de lei sau față de proiectul pe 2024 – 789,9 milioane de lei.
În schimb, la capitolul dezvoltare, cheltuielile ar urma să crească semnificativ față de 2024, la 439,4 milioane de lei (peste 88,2 milioane de euro), din care cele mai multe sume reprezintă fonduri europene.
Primarul Mihai Polițeanu a precizat clar că dorește să se investească mai mult anul acesta, pentru reabilitare sau modernizare, capitol la care Ploieștiul a stat prost anul trecut.
În schimb, edilul ar vrea să fie micșorate salariile sau schema de personal. Ceea ce va genera, indiscutabil, o reacție de opoziție în Consiliul Local.
„Voi propune Consiliului local reducerea cheltuielilor de funcționare ale Primăriei. Asta înseamnă, pe lângă multe alte măsuri de optimizare, și fie reducerea temporară a tuturor salariilor, fie disponibilizarea a circa 200 de oameni. Cel mai probabil, propunerea va fi o combinație între cele două. Este o necesitate obiectivă și implacabilă, având în vedere că veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu 176.854.760 de lei (peste 35 de milioane de euro). La acest deficit la funcționare, se adaugă datorii și arierate la 31.12.2024 în valoare de 186.229.323 de lei (peste 37 de milioane de euro). Nu includ aici facturile emise și neachitate în 2025. În plus, avem de plătit în solidar cu CJ suma de 146 de milioane de lei către Veolia – alte datorii istorice. În 2024, investițiile în dezvoltarea Ploieștiului provenite din venituri proprii (din taxe, impozite, amenzi etc. încasate de SPFL – n.r.) au fost în valoare de 770 de lei. Ați citit bine. 770 de lei. Cum s-a ajuns în acest dezastru? Printr-o minciună perpetuă: la începutul fiecărui an se umflau veniturile prognozate (care se știa că sunt false) și apoi se acumulau datorii/arierate. Iar tot ce era pe investiții se muta la funcționare. Așa am ajuns aici. Și minciuna se oprește tot aici. Sensul eexistenței Primăriei nu este propria funcționare, ci servicii publice de calitate pentru cetățean. Care au lipsit până acum.” – a scris Mihai Polițeanu, săptămâna trecută.
Pe de altă parte, așa cum arată ultima propunere de buget, cheltuielile cu personalul Primăriei Ploiești se pare că au fost majorate la 44,5 milioane lei, față de 43 milioane lei – anul trecut. Cresc salariile de bază – cu aproximativ 400.000 lei față de bugetul din 2024, dar și alte sporuri – de la 550.000 lei la 1,98 miloane lei, în timp ce sumele alocate pentru vouchere de vacanță și indemnizații de hrană scad.
Proiectul de buget pe 2025, așa cum arată ultima schiță, prevede sume mai mici pentru subvenții la termoficare (Termo), pentru transportul public de persoane (TCE) – cu 50% mai puțin, pentru salubritate căi publice, pentru contract prestări RASP – cu aproape 50% mai puțin față de execuția de la finalul anului trecut, pentru administrația Parcului Municipal Vest, pentru SGU etc.
În același timp, propunerile vizează creșterea sumelor acordate pentru iluminatul public, pentru iluminat ornamental, pentru spitale (Municipal și de Pediatrie), pentru învățământ, pentru Clubul Sportiv Municipal, pentru Poliția Locală, pentru Casa de Cultură, pentru Teatrul Toma Caragiu, pentru Parcul memorial „Constantin Stere” (Zoo Bucov), pentru Administrația Serviciilor Sociale, pentru Serviciul Public de Finanțe Locale ș.a.m.d.
Pentru reparații curente străzi se pare că vor fi alocate doar 5 milioane de lei în acest an.
Toate aceste sume pot fi modificate în ședința de Consiliul Local.
Ziarul de Ploiești