Fostul spital de boli infectioase din Baicoi devine centru cultural (FOTO)

0 2.325

Fostul spital de boli infectioase din Baicoi devine centru cultural (FOTO), în urma unui ambițios proiect care beneficiază de fonduri UE.

Clădirea, aflată peste drum de actualul sediu al Primăriei Băicoi, a fost domeniu boieresc, care a aparținut prințesei Cleopatra Trubeţkoi, născută Ghica.

Aceasta a avut o scurtă căsătorie cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul ţarului Nicolae I și colonel în armata rusă (căzut în asediul Brăilei din anul 1828), dar bârfele vremii făceau trimitere la o relaţie ascunsă şi incestuoasă cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica, din care se pare că a rezultat o fetiță.

Domeniul care i-a aparținut în Băicoi zace acum în ruină.

Actualul primar, Marius Constantin, s-a gândit că atât vechiul conac, cât și terenul aferent, în suprafață de 8000 mp, merită o soartă mai bună.

Dacă în perioada comunismului a adăpostit Spitalul de Boli Infecțioase, noua destinație gândită de administrația orașului este cea de Centru Cultural.

Proiectul va beneficia de aproximativ 2,5 milioane de euro – fonduri europene și va transforma radical întreaga zonă.

În primul rând, clădirea se va consolida și moderniza, păstrând totuși elementele arhitecturale care îi aduceau faima din urmă cu două secole.

„Aici vor fi amenajate ateliere de teatru, pictură, dans, de studiere a instrumentelor muzicale, dar și un Club al Pensionarilor. Lângă actuala clădire va apărea un corp nou, care va fi unit cu aceasta printr-un spectaculos pasaj de sticlă. La parterul acestui nou corp va fi amenajată o sală de spectacole de 400 de locuri, la etajul I – un cinematograf, iar la etajul II – o sală de festivități. În jurul acestui Centru Cultural se vor construi trotuare și piste de biciclete pe străzile Unirii, Popa Șapcă, Primăverii, Morii, Tufenilor și Horia.”, a declarat primarul Marius Constantin pentru Ziarul de Ploiești.

Proiectul se află în evaluare la ADR Sud Muntenia.

Ziarul de Ploiești


Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.