Fostul director al Postei Romane, inchisoare 10 ani si bun de plata 6 milioane euro

0 204

Fostul director al Poştei Române, Mihai Toader, a fost condamnat la zece ani şi şase luni închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Prin aceeaşi decizie, a Tribunalului Bucureşti, au fost condamnaţi şi Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi trei primind tot câte zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Conform hotărârii menţionate, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.

Instanţa a mai dispus, prin sentinţa de luni, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au mai fost condamnaţi definitiv în alte două dosare.

Într-un prim dosar trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi SC Allianz Tiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

În cel de-al doilea dosar, cei trei au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv, la finele lui ianuarie 2014, pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.