Focare de gripă aviară raportate într-un județ vecin cu Prahova

0 365

Focare de gripă aviară raportate într-un județ vecin cu Prahova. Sute de mii de păsări urmează să fie sacrificate.

La finele săptămânii trecute, DSVSA Brașov a raportat mai multe focare ale bolii, pe o platformă zootehnică din Codlea.

Este vorba despre ferma de curcani aparținând SC BRAVCOD, cel mai mare producător din România, care produce sub brandul Peneș Curcanul.

Primul focar de gripă aviară a fost confirmat vineri. Ulterior, au apărut alte două la același agent economic.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor.

În total, ar urma să fie sacrificați peste 223.500 de curcani.

În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1, şi ulterior a celor din Ferma 5” , a precizat DSVSA Brașov.

În jurul obiectivului a fost stabilită o zonă de protecție și de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri. Pe platforma din Codlea se află alte 9 exploatații comerciale de păsări, care sunt monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe.

În Prahova, momentan nu sunt confirmate cazuri de gripă aviară, dar autoritățile sanitar veterinare rămân alerte și îi sfătuiesc pe crescători să fie atenți la starea de sănătate a păsărilor. Instituția a informat deja primării, medicii concesionari și exploatațiile din județ.

De altfel, DSVSA Prahova colaborează cu colegii din județul vecin, fiind constituite echipe mixte, pentru efectuarea unor acțiuni comune de control privind respectarea legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.