Expoziţia „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” va fi deschisă, luni, la Muzeul Naţional Roman din Roma

0 325

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, la Muzeul Național Roman din Roma (Termele lui Dioclețian).

Deschiderea oficială va avea loc luni, 20 noiembrie, ora 15:00, în capitala Italiei, în prezența domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a doamnei Raluca Turcan, ministru al culturii și a Excelenței Sale doamna Gabriela Dancău, ambasador al României în Italia, precum și a unor înalte oficialități italiene.

Expoziția este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei.

Evenimentul marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.

 Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România.

Expoziția prezintă circa 1000 de artefacte din colecțiile a 47 de muzee și beneficiază de o punere în scenă cu totul specială, fiind dedicată civilizației geților și dacilor, celei romane precum și civilizațiilor primilor migratori în spațiul de la nord de Dunăre, în perioada cuprinsă între sec. VII a.Chr. și sfârșitul sec. VII p.Chr.

Versiuni ale expoziției au mai fost prezentate la Madrid (în 2021) și la București (în 2022), având foarte mare succes la public.

Din colecția Muzeului Național de Istorie a României vor fi prezentate, printre altele: coiful de aur de la Coțofenești, piese din tezaurele getice de la Stâncești, Craiova, Agighiol, Peretu, din tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, obiecte din inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popești, părți din tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, două tezaure dacice provenind din localități necunoscute din S-V României, piese din mormântul unei căpetenii celtice de la Ciumești, portretul imperial al lui Traianus Decius, tezaure sarmatice din județul Buzău și Vitănești, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria (din epoca migrațiilor).

Din colecțiile muzeelor partenere enumerăm: stautuia zeului Glykon (din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța), tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese gepide, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, piese din mormântul princiar getic de la Găvani (din patrimoniul Muzeului Brăilei Carol I), tezaurul de argintărie romană de la Muncelul de Sus (din patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț), vase din ceramică, arme, unelte și podoabe din metale comune care ilustrează evoluția civilizațiilor care s-au succedat în spațiul de la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între sec. VII î.e.n. și sfârșitul sec. VII d. Hr.

De asemenea, în data de 22 noiembrie, începând cu orele 16:00 (la Pallazzo Massimo), dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României va susține, în cadrul manifestărilor ocazionate de deschiderea expoziției, conferința științifică „Odiseea brățărilor dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (1999 – 2023)”.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.