Epidemia de COVID-19 in Prahova: Peste 810 cazuri, 40 decese, noi focare

0 1.216

Epidemia de COVID-19 in Prahova: Peste 810 cazuri, 40 decese, noi focare. În pofida celor care nu cred în existența virusului, lucrurile se înrăutățesc.

De vineri și până luni, în Prahova au fost testate pozitiv încă 103 persoane.

În multe situații, oamenii și-au făcut singuri teste, deoarece ar fi vrut să plece în Grecia, țară care a impus anumite reguli pentru turiști.

Astfel, la nivelul județului, am ajuns la 813 cazuri în total și urcăm cu repeziciune în topul național.

Au apărut focare noi, inclusiv în Primăria Brazi, unde mai mulți angajați au luat coronavirus.

Speriat de ce se întâmplă în Prahova, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat luni o vizită la Spitalul de Urgență Ploiești.

Acesta s-a arătat nemulțumit că nu există suficienți medici anesteziști pentru secțiile de terapie intensivă, unde sunt tratate cazurile grave de coronavirus, dar și de faptul că apar prea multe noi cazuri, care pot suprasolicita sistemul medical.

Din informațiile mele, ca să asiguri gărzi și linia de linie de terapie intesivă, covid și non covid, este nevoie de cel puțin alți 3-4 medici la Spitalul Județean Ploiești, care să fie detașați aici„, a declarat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a inspectat inclusiv unitatea mobilă din curtea spitalului, respectiv acel autotren achiziționat de către IGSU și transformat în secție cu 12 paturi, unde au fost deja internate 5 persoane.

În județ, există 12 pacienți tratați în secțiile de terapie intensivă, dintre care 8 sunt ventilați mecanic, pentru că se află în stare gravă.

* Ce a scris, pe facebook, dr. Bogdan Nica, directorul DSP Prahova

Șeful Direcției Județene de Sănătate Publică se arată dezamăgit de modul cum înțeleg oamenii să se raporteze la această epidemie, mai precis de lipsa măsurilor de protecție și de faptul că, în pofida sfaturilor medicilor, bolnavii asimptomatici solicită să plece acasă, deși pot fi un adevărat pericol pentru familie și pentru comunitățile unde stau.

Iată ce a scris dr. Boghdan Nica:

Aud frecvent urmatorul rationament: “Nu stiu de ce ne chinuie astia cu masurile lor, oricum vaccin nu e, tratament specific (etiologic) nu, mai bine relaxare totala, ne imbolnavim si ne imunizam, care moare,care traieste! “
Pe lânga fatalismul mioritic al acestei gândiri “suedeze” care si-a dovedit ineficienta, se pare ca imunitatea e si nu prea.. si mai spun oameni seriosi ca ramân sechele, uneori destul de grave.

Consider ca nu s-au inteles principiile de baza ale luptei impotriva covidului:

1)Lock – down, ca sa rupem lantul de transmitere si sa aiba ragaz sistemul sanitar sa “absoarba” cazurile.
2) Izolarea(in spital, cei bolnavi – la domiciliu, contactii) deci evitam ca acesti pacienti sa transmita altora.
3) Carantina unor localitati/cartiere unde sunt focare sau transmitere comunitara intensa – prevenim extinderea epidemiei in zonele invecinate.
4) Masuri si reguli de protejare a populatiei: purtarea mastii, dezinfectia mainilor si a suprafetelor, distantare spatiala, evitarea manifestatiilor, evitarea aglomerarii in spatii inchise, etc.
5) Testarea conform metodologiei internationale: contacti simptomatici, grupe de risc, bolnavi oncologici, pacienti dializati, infrastructura critica, etc.
6) Si mai este nevoie, ca sa fie bine, de un element. Care, din pacate, e deficitar la noi. Complianta, adica participarea activa a populatiei la prevenirea contaminarii: respectarea regulilor….

Dupa cum constat cu amaraciune, multi fie nu cred in boala sau in gravitatea ei, fie sunt adeptii unui fatalism precum enuntul cu care am inceput postarea, fie se simt lezati in libertatea lor constitutionala(🤪) si cred ca libertatea inseamna si imunitate la covid. Fac parte dintre cei care au iesit de multe ori in strada, incepand din 1989 si pretuiesc foarte mult toate drepturile si libertatile de care ne bucuram azi. Si insist sa credem in ele. Dar, prin functia pe care o am, stiu exact cate eforturi se fac pentru salvarea unor vieti si cat de multe cazuri grave apar zilnic , spre disperarea colegilor din spitalele covid si din ATI. Asa ca o sa insist obsesiv in a va spune, stimati prahoveni, ca situatia e periculoasa. Suntem la un pas de o tragedie care poate fi evitata doar prin colaborarea populatiei. Sa nu ziceti ca nu v-am spus!

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.