Electromecanica Ploiești, un pas mai aproape de a produce rachete interceptoare SkyCeptor

0 1.431

Electromecanica Ploiești, un pas mai aproape de a produce rachete interceptoare SkyCeptor. Compania Raytheon Missiles & Defense a confirmat că a semnat o scrisoare de intenție cu fabrica de la Crângul lui Bot, după ce anul trecut semnase un memorandum.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Economiei, condus de senatorul de Prahova, Radu Oprea.

Ceremonia de semnare a avut loc marți după-amiază, în prezența ministrului și a altor experți din cadrul instituției.

În același timp, Tom Laliberty, președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, a confirmat pentru publicația Defense Romania, interesul real al companiei americane de a colabora cu fabrica din Ploiești.

Acum 18 luni am semnat un Memorandum cu Electromecanica pentru producția de Skyceptor în România. În această după-amiază (n.r. 01.08.2023), Raytheon, Guvernul României și Electromecanica au semnat al doilea memorandum de înțelegere pentru producția de rachete SkyCeptor în România. Această înțelegere marchează continuarea unui parteneriat de lungă durată între cele trei părți. Odată cu semnarea ei, Raytheon și Electromecanica vor începe să proiecteze și să construiască împreună unitatea de producție care va fabrica rachetele SkyCeptor.De asemenea, memorandumul reprezintă o consolidare a relației de cooperare pe care Raytheon o are atât cu Guvernul României, cât și cu industria locală de apărare. Raytheon își propune ca, alături de clienții companiei, să identifice oportunități care să contribuie la întărirea nivelului de cunoștințe și capabilități al bazei industriale a țărilor în care este prezent”, a precizat oficialul companiei americane.

„Suntem pe un drum foarte bun”, a mai precizat oficialul Raytheon, în exclusivitate pentru Defense Romania, adăugând că gigantul american lucrează intens pentru a transfera tehnologie și a oferi suport tehnic în vederea realizării acestui obiectiv, de a produce rachete Skyceptor în România.

Cel mai probabil în faza inițială componente ale Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră.

CE REPREZINTĂ RACHETA SKYCEPTOR

Memorandumul prevede producerea rachetelor interceptoare de tip SkyCeptor, pentru sistemul de lansare MIM-104 Patriot 3+, cumpărat de armata română, pentru suma de 3,9 miliarde de dolari.

SkyCeptor este dezvoltat în colaborare cu firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems, fiind folosit pentru scutul antibalistic de rază medie.

Interceptorul este un derivat al rachetei Stunner, concepută pentru a lovi ținte ca avioane inamice, drone, rachete balistice tactice, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și rachete de croazieră, trase de la distanțe cuprinse între 40 km (24,85 mile) și 300 km (186,41 mile).

Spre deosebire de rachetele  folosite de Patriot, de tipul PAC 2 și PAC 3, care costă între 2 și 4 milioane de dolari bucata, SkyCeptor este mult mai ieftin, deoarece distruge țintele prin forța cinetică la impact (hit-to-kill), nu prin explozie.

Pentru armată, fabrica de lângă Ploiești produce rachete antiariene de scurtă distanță, dar și rachete antitanc (VEZI AICI DETALII), precum și rachete sau avioane țintă, folosite la antrenamentul forțelor militare. De asemenea, asigură mentenanța stocurilor de rachete antiaeriene, deținute de MApN dinainte de 1989.

În același timp, s-a specializat în fabricarea rachetelor antigridină, pe care le livrează în toată țara.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.