Dispar busturile și sculpturile aflate în cimitirele ploieștene

0 186
Cum arăta bustul înainte și ce a rămas în prezent

Dispar busturile și sculpturile aflate în cimitirele ploieștene. Sunt preferate cele din metale mai scumpe.

Bustul  – realizat cel mai probabil din cupru sau bronz, pentru că avea o nuanță verzuie din cauza expunerii la intemperii – îl reprezenta pe fostul primar al municipiului Ploiești, Temelie Dinescu.

Este vorba despre omul care a condus orașul între octombrie 1888 și septembrie 1889, socrul scriitorului și profesorului I.A. Bassarabescu.

A murit în 1904 și a fost înmormântat la Viișoara, unde apoi s-a ridicat un monument după planurile sculptorului Vidali.[…] Din păcate, nu este însă primul bust istoric care a dispărut din Cimitirul Viișoara. O soartă similară a avut, în urmă cu aproximativ 15 ani, și monumentul funerar al lui Alexandru Scorțeanu, numai că acolo s-a lucrat în etape: mai întâi bustul făcut de Carol Storck, iar apoi și frumoasa și elaborata decorațiune de metal gândită de arhitectul Romanatzo” – au notat cei de la pagina Republica Ploiești.

Se pare că bustul a fost furat, în scopul de a fi topit și vândut la un centru de recuperare.

Conform rudelor, fostul edil a primit cadou cavoul, pentru că a lucrat fără să ceară niciun ban de la administrația urbei.

Bustul (disparut peste noapte in stil romanesc) il reprezenta pe Temelie Dinescu, stra-strabunicul meu. Fost primar al Ploiestiului intre 1888-1889 care, pentru ca a lucrat gratis pe post de primar in acea perioada, a primit din partea urbei drept multumire acest cavou. […] Monumentul a rezistat celor 2 Razboaie Mondiale, unor cutremure semnificative, insa nu a rezistat anului de gratie 2022 in actualul Ploiesti. Vedeti, nu trebuie sa ne faca vreo forta externa rau, nici macar natura, ne facem rau noi singuri. Si iar vorba mamei, bine ca s-a dus vechea garda a acestei familii si nu a prins asa mojicie, ca mult sange rau si-ar fi facut pentru o cauza pierduta precum Romania noastra. Incerc sa imi inchipui profilul hotului care pe timp de noapte a dezmembrat si furat un monument funerar al cuiva care chiar a contat. Nu cred ca a facut-o sa doneze pentru cauze nobile, sa salveze vieti, sa lase ceva bun in urma. A facut-o probabil pentru ca atat l-a dus limitarea conditiei lui. Ca sa ragaie mai tarziu a mici si bere si a profan care si daca s-ar umple cu toti banii din lume, nu ar putea vreodata sa acceseze si conditia de domn. – a scris și Alex Ionescu.

Poliția a confirmat că a deschis un dosar penal și că bustul ar fi fost sustras în perioada 24 aprilie – 20 mai 2022.

În prezent, se fac cercetări pentru identificarea hoțului/ hoților, dar nu va fi ușor de rezolvat cazul.

Ziarul de Ploiești

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.