Dezastru pentru romanii care au contractat credite in franci elvetieni

0 279

Pe site-ul Bancpost, cursul anuntat azi, 15 ianuarie, pentru francul elvetian este de 6,5 lei la vanzare si 3,5 lei la cumparare. De asemenea, Leumi Bank are pe site un curs de 5,055 lei la vanzare si 3,704 la cumparare iar Banca Transilvania prezinta un curs valutar spot pentru francul elvetian de 5,2 lei la vanzare.

Si asta cu toate ca BNR anuntase pentru ziua de 15 ianuarie un curs de 4,3287 lei/ un franc.

Explicatia ar putea tine de o decizie a Bancii Nationale a Elvetiei, care a decis sa renunte la legatura dintre francul elvetian si euro. In 2011, Banca a impus un curs minimi de 1,2 CHF pentru 1 euro pentru a preveni recesiunea si deflatia. Potrivit Financial Times, decizia a dus la o crestere subita a monedei elvetiene, care s-a apreciat cu 27de procente in raport cu euro, dar si cu dolarul.

Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro. De asemenea, banca centrala elvetiana a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Cei mai mulți români au luat credite în franci elvețieni, în general pentru achiziționarea de apartamente sau case, la un curs de sub 3 lei/ un franc. Așadar, creșterea oficială (adică nu la băncile comerciale) e de cel puțin 53% – 55%.

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.